MIVB wil de term ‘zwartrijden’ voortaan vermijden

MIVB bus openbaar vervoer passagiers reizigers zwartrijden valideren zwartrijders MIVB bus openbaar vervoer passagiers reizigers zwartrijden valideren zwartrijders
© PhotoNews
© PhotoNews

Verschillende Duitse vervoersmaatschappijen zien af van het gebruik van de term zwartrijden omdat de woordkeuze steeds vaker als discriminerend wordt ervaren. De MIVB volgt dat voorbeeld. “We hadden er nog nooit bij stilgestaan, maar proberen de term in de toekomst te vermijden.”

De openbare vervoersmaatschappijen van de drie grootste Duitse steden (Berlijn, Hamburg en München) beslisten om niet langer het woord schwarzfahren te gebruiken in hun communicatie. Dat melden Duitse media. Aan Bild vertelt de Berlijnse BVG bijvoorbeeld dat de maatschappij het voortaan enkel nog over ‘rijden zonder geldig vervoersbewijs’ zou hebben.

De beslissing komt er omdat de vervoersbedrijven steeds vaker klachten kregen over de racistische connotatie die de term zwartrijden kan oproepen. “Het gaat om een maatregel voor een meer hedendaagse communicatie,” laat het Münchense MVG daarover weten.

Vermijden

Navraag bij de Brusselse MIVB leert dat de maatschappij zich nog niet meteen het hoofd brak over de kwestie. “Het is eerlijk gezegd de eerste keer dat we hierbij stilstaan”, zegt woordvoerster An Van hamme. “Maar we gebruikten de term al niet vaak en willen ze nu in de toekomst ook proberen te vermijden. We moeten nog bekijken hoe we het dan wel formuleren, want een goede letterlijke vertaling ligt niet voor de hand.”

In België gebruikt de NMBS de term al een tijdje niet meer, terwijl De Lijn er wel nog gebruik van maakt, weet de VRT.

Applaus en ontzetting

In Duitsland kan de beslissing van de vervoersbedrijven ondertussen op applaus rekenen bij de Initiative Schwarzer Menschen in Deutschland Bund (ISD). De voormalige verkeersminister Peter Ramsauer (CSU) reageert dan weer ontzet op de maatregel.

In Duitse media wordt er ook op gewezen dat schwarzfahren oorspronkelijk van het Jiddisch shvarts komt, dat arm betekent. "Maar zelfs als het oorspronkelijk niet racistisch klonk, ondervinden gekleurde mensen vandaag toch dat zwart met iets negatiefs wordt verbonden," zegt een woordvoerder van ISD in Die Zeit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?