Molenbeekse scholen bezingen slechte luchtkwaliteit: 'Wij vergassen in de klassen'

Acht Molenbeekse basisscholen strijden voor een betere luchtkwaliteit en verkeersveiligheid. Dat hebben ze vanmiddag gedaan door met een blitzactie de Gemeenteplaats te bezetten en er (even) te zingen, dansen en picknicken. Ouders van kinderen uit die scholen waren de initiatiefnemers.

“Oh schone lucht, dat willen wij, of wij vergassen in de klassen. Maak onze straat nu autovrij”, zongen ouders, leerlingen en leerkrachten van acht Molenbeekse scholen vanmiddag uit volle borst op de Gemeenteplaats. Er werd niet alleen gezongen, maar ook gedanst voor een betere luchtkwaliteit en verkeersveiligheid.

Adriana, Mohammed en Stella, drie leerlingen, vertellen waarom ze protesteren. “Wij willen een algemeen plan voor een betere leefkwaliteit met schone lucht, veiligheid en ruimte.”

Karlien Tiebout , directrice van de basisschool Vierwinden vertelt wat de eisen zijn. “We eisen meer plaats voor voetgangers en fietsers. Hoe minder auto’s, hoe beter de luchtkwaliteit voor elke Molenbekenaar. Alle kinderen, of ze nu kinderen zijn van fietsers of automobilisten, dragen de gevolgen van die slechte luchtkwaliteit. We zien daar weinig rond bewegen en dat maakt ons boos.”

Betoging op Gemeenteplaats Molenbeek
© BRUZZ
| Sanne en haar dochterje Alba betogen enthousiast mee op de Gemeenteplaats

Sanne Caluwaerts kwam mee betogen samen met haar dochtertje Alba. “Wij wonen in Laken maar Alba gaat naar de Freinetschool De Telescoop in Molenbeek. Zij heeft vandaag een pedagogische studiedag dus wij komen mee strijden voor schone lucht.”

Initiatief van ouders

“Het is de tweede keer dat we hier met zoveel scholen staan op relatief korte tijd. De ouders namen het initiatief om deze actie te organiseren. Zij zijn de inwoners van deze gemeente en het zijn ook hun kinderen die hier elke dag die lucht inademen”, vertelt Tiebout.

Jan Verheyden is een van de ouders die de actie ondersteunt. Afgelopen woensdag was hij aanwezig op het gesprek tussen de scholen, Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) en een aantal schepenen. Volgens hem is er in de gemeente maar weinig aandacht voor de zwakke weggebruiker.

“De gemeente denkt dat de situatie zal verbeteren door meer in te zetten op openbaar vervoer, en een parking aan te leggen. Maar ze zijn niet van plan om auto’s te weren uit de straten”, aldus Verheyden.

Rond twintig voor één werd de Gemeenteplaats weer ontruimd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?