MR wil Brussels openbaar vervoer tot 3 uur van donderdag tot zondag

© Belga
27/01/2023

In Brussel moet de metro in het weekend tot 3 uur 's morgens rijden en de Noctis-nachtbussen dienen ook donderdagavond uit te rukken, eveneens tot 3 uur. Dat bepleiten MR-parlementsleden David Weytsman en Anne-Charlotte d'Ursel.

De twee liberalen vinden dat Brussel achterblijft in vergelijking met andere hoofdsteden. Zo rijden er in Parijs elke nacht nachtbussen van 0.30 tot 5.30 uur en is de metro door de week actief tot 1.15 uur en in het weekend tot 2.15 uur.

Londen heeft elke nacht een nachtbussendienst vanaf de sluiting van de metro tot de hervatting van het openbaar vervoer 's morgens. In Berlijn vervangen nachtbussen de metrodienstverlening tot 4.30 uur in de week. Vrijdag-, zaterdag- en zondagnacht rijden tram en metro gedurende de hele nacht. Rome heeft een netwerk van een 20-tal nachtbussen die tot 5 uur rijden.

Voor de MR is de uitbreiding van het openbaar vervoer een steun voor de Brusselse horeca na jaren van crisis, voor het toerisme en de culturele sector.

Debat starten

"De hoofdstad van Europa moet beter doen", vat David Weytsman zijn positie samen.

Momenteel stopt de Brusselse metro om half een, de bussen en trams om 1 uur. De 11 Noctis-lijnen rijden tussen middernacht en 3 uur, maar enkel op vrijdag en zaterdag. De collectieve taxidienst Collecto rijdt enkel tussen 23 uur 's avonds en 6 uur 's morgens, maar enkel binnen het Brussels gewest.

De Brusselse Franstalige liberalen vragen dat onderzocht wordt of de metro tijdens het weekend niet tot 3 uur kan rijden, en willen overleg met Vlaanderen om de Collecto-dienst tot de rand uit te breiden.

Om het debat te starten dienden Weytsman en d'Ursel vandaag een voorstel van resolutie in.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, MR Brussel, MIVB, Noctis, david wetysman, Anne-Charlotte d'Ursel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni