Nieuwe fase werken metro Toots Thielemans van start

JP
© BRUZZ
08/01/2020
Updated: 08/01/2020 19.13u

Graafmachines op de Zuidlaan: het zijn de eerste voortekenen van een jarenlange bouwwerf in de Stalingradbuurt. Al sinds maart 2019 voert Sibelga voorbereidende werkzaamheden uit, maar nu gaan de werken zichtbaar een nieuwe fase is. Dit jaar nog gaat de bouw van het nieuwe metrostation Toots Thielemans van start.

Sibelga neemt de Zuidlaan onder handen vanaf begin deze week. De komende maanden zal de Brusselse netbeheerder voor elektriciteit en aardgas werken in de Zuidlaan, Stalingrad en Fonteinstraat. Sibelga vernieuwt daar de ondergrondse installaties voor gas, elektriciteit, water en telecom. Het is een nieuwe fase in de voorbereidende werken, die al in maart 2019 van start gingen.

Het zullen in dit stadium vooral de voetpaden zijn die worden opengebroken. De toegankelijkheid voor voetgangers en fietsers blijft gegarandeerd. Ook de openbare weg en de handelszaken blijven de hele duur van de werken toegankelijk en vrachtwagens kunnen nog altijd bestellingen leveren aan handelszaken.

In een later stadium wordt het nieuwe metrostation Toots Thielemans gebouwd. "De werken beginnen dit jaar nog, wellicht in het eerste semester van 2020," zegt An Van hamme van de MIVB.

Het station zal toegankelijk zijn via vijf ingangen: twee op de Stalingradlaan en drie langs de Zuidlaan. Tramhalte Lemonnier zal via een ondergrondse gang verbonden worden met het nieuwe metrostation. Het nieuwe station maakt onderdeel uit van de aanleg van de nieuwe metro 3, die Evere en Vorst met elkaar zal verbinden.

Steunmaatregelen

Hoewel de werken nog nauwelijks zijn gestart, heeft handelaar Elkadi Mostaffaa van visrestaurant Antartique er nu al last van. "Het worden grijze jaren voor ons," zegt hij. "Ik ben bang dat ik mijn zaak ga verliezen door de werken die hier zullen gebeuren."

Dat is precies wat de Stad en het Gewest willen vermijden. De twee bevoegdheidsniveaus maken daarom een bedrag van ruim 16 miljoen euro vrij, waarvan 10 miljoen voor rekening van het Gewest is. Wie een zaak in de buurt heeft kan ook op schadevergoedingen rekenen. Wie een zaak heeft in het Zuidpaleis, krijgt ook drie jaar vrijstelling van huur van de Stad Brussel, die eigenaar is van het gebouw.

Correctie: eerder stond vermeld dat de bouw van het metrostation ten vroegste in 2021 van start zou gaan. Dat klopt niet. De bouw van station Toots Thielemans start nog in 2020, wellicht al in het eerste semester. Onze excuses voor de vergissing.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Mobiliteit, Metro 3, Lemonnierlaan, Stalingradlaan, handelaars

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie