Nieuwe geluidsschermen langs Brusselse ring in Wezembeek-Oppem zijn klaar

© PhotoNews

De werken langs de Brusselse ring in Wezembeek-Oppem zitten erop: de nieuwe geluidsschermen langs de binnen- en buitenring zijn geplaatst. Dit weekend, in de nacht van zaterdag 27 februari op zondag 28 februari, verwijdert de aannemer van het Agentschap Wegen en Verkeer alle signalisatie. Sinds augustus werd er gewerkt aan de plaatsing van acht kilometer aan nieuwe schermen.

De nieuwe schermen staan langs de Brusselse binnen- en buitenring: op de binnenring tussen het op- en afrittencomplex van Wezembeek-Oppem en het Vierarmenkruispunt, en op de buitenring tussen het Vierarmenkruispunt en de Alfons Lenaertsstraat. In totaal werd er 13 miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe geluidsschermen. Het Agentschap nam daarvan 11,7 miljoen voor haar rekening. Het resterende bedrag van 1,3 miljoen kwam van de gemeente Kraainem.

De hoogte van de schermen gaat van drie tot elf meter, afhankelijk van de locatie waar ze staan. Op elke locatie wordt gekeken welke hoogte een scherm nodig heeft om een effect te hebben op de geluidsniveaus. Daarna wordt gesimuleerd vanaf welk punt het geen verschil meer maakt voor het geluidsniveau als er extra hoogte wordt toegevoegd. De schermen krijgen zo hun ideale hoogte. Op de plekken waar nu schermen van drie meter staan, zou een hoger scherm volgens het Agentschap dus niet meer geluid kunnen tegenhouden.

De werken aan de geluidsschermen zijn gestart in augustus en hebben uiteindelijk enkele maanden langer geduurd dan gepland. Corona speelde daarin een rol: de aannemer moest de werken vorig jaar anderhalve maand stopzetten, en ook de levering van de schermen uit het buitenland liep vertraging op door stilgelegde productie.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?