| Speed pedelecs zijn snelle fietsen, op slechte infrastructuur is dat potentieel gevaarlijk

Nieuwe stijging woon-werkongevallen met fietsers

TG
© Belga
14/01/2020

Het aantal woon-werkongevallen met fietsers is vorig jaar opnieuw gestegen. Dat blijkt uit cijfers van een verzekeringsmakelaar. Van alle geregistreerde ongevallen tussen woning en werk waren er 36,92 procent met fietsers. In 2015 was dat nog 22,1 procent. Daar zijn verschillende redenen voor: meer fiesters, snellere fietsen en slechte infrastructuur.

De cijfers komen van verzekeringsmakelaar Vanbreda Risk & Benefits. Uit een analyse tot en met het eerste kwartaal blijkt een forse stijging van het aantal fietsongevallen. "Elektrische fietsen worden meer en meer aangeboden in fietslease- en cafetariaplannen van werkgevers," zegt Axel De Lamper, expert arbeidsongevallen bij de verzekeringsmakelaar.

"Speed pedelecs en elektrische fietsen zijn daardoor een echte hype aan het worden. Als de snelheid omhoog gaat, neemt de kans op ernstige ongevallen echter toe. Ook een zekere mate van onervarenheid bij de 'elektrische fietsers' en het feit dat onze weginfrastructuur hier nog niet aan aangepast is, spelen een rol."

Daarnaast nemen steeds meer mensen de fiets om naar het werk te gaan. Meer fietsers betekent ook meer ongevallen.

De Lamper onderstreept het belang voor bedrijven om aan preventie te doen. "Bedrijven die een fietsleaseplan of cafetariaplan hebben waarbij fietsen worden aangeboden, zouden ook flankerende maatregelen moeten nemen", zegt hij. "Ze kunnen bijvoorbeeld opleidingsprogramma's introduceren en sensibiliseringsacties doen rond het vermijden van ongevallen."

Het stijgende aantal fietsongevallen zorgt voorlopig niet voor premieverhogingen bij de verzekeraars, maar een aanpassing is volgens De Lamper niet uit te sluiten als de trend zich doorzet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Fiets , fietsongevallen , woon-werkverkeer , speed pedelec , elektrische fiets

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni