Nog geen Brussels advies over nieuwe federale wegcode

© PhotoNews
| Van links naar rechts: Didier Gosuin (Défi), Céline Fremault (CDH), Pascal Smet (SP.A) en Bianca Debaets (CD&V).

De Brusselse regering heeft een maand extra nodig om zijn advies over de nieuwe federale wegcode van minister François Bellot (MR) af te leveren. Het is al de tweede keer dat Brussel de eigen deadline opschuift. Vooral de juridische onzekerheid omtrent de bevoegdheden vormt een struikelblok.

Daarover bericht La Capitale maandag.

Federaal minister Bellot deed eerder dit jaar zijn voorstel voor een nieuwe wegcode uit de doeken. De huidige is meer dan 40 jaar oud en dringend aan een update toe. De gewesten kregen tot eind dit jaar om hun advies te formuleren.

De regering-Vervoort zou midden juli al een advies klaar hebben, maar schoof de eigen deadline op naar oktober. Ook die werd niet gehaald. De minister-president liet aan La Capitale weten dat er midden november een advies zal uitgebracht worden.

Bevoegdhedenkwestie

Volgens staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) moet er extra informatie ingewonnen worden over de bevoegdheden. "We hebben al een positief advies afgeleverd, onder voorbehoud van een juridisch advies."

"We moeten weten wie bevoegd is in welk geval. De Brusselse regering gaat niet verder zolang dat niet duidelijk is", aldus Debaets.

De nieuwe wegcode zou normaal gezien in 2021 moeten ingaan. Op het advies van de Waalse regering is het ook nog wachten. Vlaanderen formuleerde al een negatief advies, omdat de voorgestelde wegcode bepaalde deelstaatbevoegdheden opheft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?