Nog geen enkele boete verstuurd voor lage-emissiezone

© PhotoNews
| De lage-emissiezone in Brussel.
Updated: 23-10-2018 - 17:36

Drie weken na de echte invoering van de lage-emissiezone in Brussel, is nog niet één boete verstuurd.

Sinds 1 oktober is de boetefase van de Lage-emissiezone (LEZ) van kracht. Wie met een te oude diesel rijdt in het gewest en geflitst wordt door de speciale camera's, mag een boete van 350 euro verwachten. Aan die boetefase ging een lange aanlooptijd van 9 maanden vooraf, waarin overtreders geïnformeerd en gewaarschuwd werden.

Drie weken na de invoering van de zone blijken dagelijks “een twintigtal nieuwe voertuigen" in overtreding te zijn. Dat antwoordde de woordvoerder van Brussel Leefmilieu in eerste instantie, op een vraag van onze redactie.

Later heette het dat de cijfers sloegen op de waarschuwingsfase, dus de fase voor 1 oktober. Nu zegt de milieu-administratie van het Gewest zegt dat ze geen preciezere cijfers kan geven.

Geen boetes

Er blijken ook nog steeds geen boetes verstuurd. "Er was nog een technisch probleem met het informaticaplatform voor de inbreuken", klinkt het bij Brussel Leefmilieu, dat de communicatie over de LEZ voert. "Maar morgen of anders later deze week gaan de boetes wel de deur uit."

Omleidingen

De knoop lag ook bij de voertuigen die verplicht worden omgeleid door het Brussels gewest. Kan je zo'n bestuurder, die er niet voor koos om Brussel binnen te rijden, ook beboeten? En zo niet, hoe filter je hem of haar dan uit de flitsresultaten? Zolang die vragen niet opgelost zijn zouden er geen boetes verstuurd worden.

Dat laatste probleem zou sinds deze middag van de baan zijn. "Er is onlangs een protocol afgesloten," zegt Hollander die eraan toevoegt dat de kwestie van de omleidingen sowieso ook wettelijk geregeld is. "Er is dus helemaal geen juridisch probleem."

Het beheer van de Brusselse lage-emissiezone is in handen van vier verschillende gewestadministraties, een situatie die de afhandeling van de boetes niet meteen eenvoudiger maakt. De boetes worden geïnd door de administratie van Brussel Fiscaliteit, maar de administraties spraken af dat Brussel Leefmilieu communiceert over de LEZ. Ook het Centrum voor Informatica van het Brussels Gewest (CIBG) en de administratie Mobiliteit zijn betrokken bij de zone.

Meer info over de Brusselse LEZ vind je hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?