Omstreden doorsteek Handelskaai krijgt nieuwe 'testfase'

© Kwinten Lambrecht via Twitter
| “Er staan al paaltjes en er ligt een zebrapad. Het heeft dan ook veel meer weg van een permanente ingreep,” klinkt bij het kabinet-Smet.

De saga rond de doorsteek voor auto's aan de Handelskaai, door de buurtbewoners ‘Doodskaai’ gedoopt, krijgt alweer een nieuw hoofdstuk. Uit documenten die BRUZZ kon inkijken, blijkt dat het college van de Stad Brussel heeft beslist om de doorsteek te schrappen, om ze vervolgens onmiddellijk opnieuw in te voeren als tijdelijke testfase. SP.A is niet te spreken over de démarche.

In februari raakte bekend dat de nieuwe doorsteek permanent zou worden. Daarop tekende Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) beroep aan bij de Raad van State. De aanpassing van de verkeerssituatie aan de promenade zou immers illegaal gebeurd zijn, omdat de Stad Brussel de verplichte procedures niet gevolgd zou hebben.

Op 12 juli besliste het schepencollege van de Stad Brussel echter om de beslissing om de doorsteek in te voeren op te heffen. Daarmee verviel ook meteen het beroep van Smet. Opvallend is dat tijdens datzelfde college ook een nieuwe politieverordening werd ingevoerd, die de doorsteek opnieuw toelaat in de vorm van een testfase van zes maanden.

Onderzoek moet situatie evalueren

Gevraagd om een reactie, verwijst bevoegd schepen Els Ampe (Open VLD) naar een arrest van de Raad van State. Daarin staat dat de klachten van bewoners, die de situatie onveilig vinden, niet gestaafd worden. De bedoeling van het college is om tijdens de nieuwe testfase de veiligheid- en mobiliteitssituatie te evalueren mits een onafhankelijk onderzoek.

Doodskaai_Overpoort_Handelskaai
© BRUZZ - Google
| De doorsteek wordt door buurtbewoners 'Doodskaai' genoemd.

Toch toont voormalig schepen en huidig oppositielid Ans Persoons (SP.A) zich erg kritisch voor de beslissing van het college. "Er is geen enkele vorm van overleg geweest met de vele bewoners en handelaars die zich al maanden verzetten tegen de doorsteek. Ze zijn ook helemaal niet geïnformeerd over deze testfase en weten dus ook niet waar ze hun klachten over deze gevaarlijke verkeerssituatie kunnen laten noteren," klinkt het.

Tweede beroep

Haar partijgenoot en minister Pascal Smet laat aan BRUZZ weten dat er opnieuw beroep is aangetekend tegen de nieuwe beslissing van Ampe. “Het is schandalig dat het college gebruik maakt van dit soort procedurele spitsvondigheid, en dan nog tijdens de zomervakantie. Zo hoopten ze wellicht dat niemand het zou opmerken,” laat hij bij monde van zijn woordvoerder weten.

Ook bij de ‘testfase’ heeft de minister grote vraagtekens. “Er staan al paaltjes en er ligt een zebrapad. Het heeft dan ook veel meer weg van een permanente ingreep,” klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?