Omwonenden verzetten zich tegen kap van 26 bomen Elisabethpark

JP
© BRUZZ
26/01/2021

Omwonenden plannen vrijdagavond een actie tegen de kap van 26 bomen op de Pantheonlaan, naast het Elisabethpark. Het gaat om oude bomen die het aangezicht van de straat bepalen. Ze hopen dat de MIVB, die de bomen wil kappen om het tramstation Besme te verbeteren, van gedacht zal veranderen.

Een week geleden kwam buurtbewoner Pierre Scarella erachter dat de 26 bomen op de Pantheonlaan worden gekapt. Hij woont tegenover het park en wil de kap van deze bomen niet zonder slag of stoot laten passeren. “Ik hou van bomen en we moeten ze beschermen voor onze eigen levenskwaliteit.”

De MIVB wil het tramstation Besme heraanleggen, de perrons breder maken en beter toegankelijk voor personen in een rolstoel of met een kinderwagen. Ook zou de verkeerssituatie veiliger worden doordat voetgangers beter zichtbaar zijn. Jaren geleden is er voor deze plannen al een openbaar onderzoek geweest, maar buurtbewoners kunnen zich dat niet herinneren. Het was hen ook niet duidelijk dat de oude bomen zouden verdwijnen en werden vervangen door jongere exemplaren.

Petitie met 700 handtekeningen

Scarella denkt dat het niet nodig is om alle 26 bomen te kappen. Dat denken ongeveer zevenhonderd andere mensen met hem, zo blijkt uit de handtekeningen die een onlinepetitie in een week tijd behaalde. Buurtbewoners verwijzen naar de officiële bescherming van het Elisabethpark om hun standpunt kracht bij te zetten. Maar daar vallen de bomen op de Pantheonlaan net niet onder, klinkt het bij de Directie Monumenten en Landschappen.

De vergunning is afgeleverd door het Gewest, dus in principe staat niets de MIVB in de weg om de plannen door te zetten. Toch zullen burgers nog een laatste poging doen om de kap tegen te gaan. Ze vormen vrijdag tijdens de laatste uren voor de avondklok een mensenketting om de bomen te beschermen.

De MIVB laat weten de situatie boom per boom te herevalueren om te zien of er toch wat meer bomen kunnen blijven staan. Er zullen minstens evenveel jonge bomen in de plaats worden geplant, verzekert MIVB-woordvoerder An Van hamme.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg, Mobiliteit, bomenkap, Elisabethpark, MIVB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie