Nour Eddine Layachi (archiefbeeld)

'Onaanvaardbaar, catastrofaal, voorspelbaar': de reacties op metroproblemen Zuidpaleis

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
10/02/2023

“Het nieuws is catastrofaal, maar ik had het voorspeld.” Dat zegt Nour Eddine Layachi, voorzitter van de lokale handelaarsvereniging. Burgemeester Philippe Close (PS) zegt er alles aan te zullen doen om buurtbewoners, handelaars en verenigingen gerust te stellen.

Het iconische Zuidpaleis dreigt deels afgebroken te moeten worden voor een metrotunnel. Dat is een van de twee opties die nu voorliggen. Maar zelfs als het Zuidpaleis onaangeroerd blijft, dreigen vertragingen tot 8 jaar.

“De situatie was al erg, maar wordt nu helemaal catastrofaal”, zegt Nour Eddine Layachi, voorzitter van de handelaarsvereniging Stalem, die 120 zaken rond de Stalingradlaan verenigt. “Ik ga mijn zaak moeten verlaten, wat kan ik anders doen?”

Volgens Layachi zijn de reacties onder handelaars verdeeld. “Sommigen zijn nog gematigd, omdat ze denken dat alleen het dak moet gedemonteerd worden. Maar dat is fout. Als ze in het Zuidpaleis een tunnel graven, gaat het hele binnenste eruit. De handelaars die daar een zaak hebben, zullen dus zeker moeten verhuizen. De andere handelaars blijven jaren in het ongewisse. Hoeveel vertraging zal er precies zijn? Wat is de exacte impact? Dat is allemaal onbekend. We zijn vertrokken voor jaren van onzekerheid."

Layachi is ontgoocheld maar niet verrast. “Ik had het jaren geleden al voorspeld, dat het riskant is om in een oude Zennebedding een tunnel te graven,” zegt hij. “Maar men hield me voor een idioot. En kijk nu.”

Basketbalclub Royal IV gebruikt een zaal in het sportcomplex van het Zuidpaleis, maar dreigt nu dus die ruimte te verliezen. Olivier De Roy, secretaris van Royal IV: "Voor ons is het geen verrassing, er gingen al jaren geruchten."

Close wil geruststellen

Burgemeester Philippe Close (PS) zegt er alles aan te willen doen om het leed te verzachten. “Stad Brussel neemt akte van de complexe situatie waar de MIVB zich nu in bevindt”, laat hij weten via zijn woordvoerder. “We zullen er alles aan doen om de handelaars, de scholen, de buurtbewoners en de sportclubs gerust te stellen.”

Het kabinet van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) wijst op de verantwoordelijkheid van de aannemers. “Het is onaanvaardbaar dat de aannemer de contractuele verplichtingen niet nakomt. We steunen de MIVB in deze", zegt woordvoerder Pieterjan Desmet. "We zullen dan ook alle mogelijke middelen aanwenden om hen daartoe te dwingen."

"Verder moeten we een oplossing zoeken voor de site van het Zuidpaleis en de omwonenden zo goed mogelijk te betrekken.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni