Ondergrondse fietsenparking aan Kunst-Wet blijft leeg: 'En toch geloven we in dit project'

Godfried Roelant
© BRUZZ
05/10/2023

De ondergrondse fietsenparking aan Kunst-Wet is nu bijna een jaar open. Maar een echt succes kan je het niet noemen. In de beveiligde fietsenstalling is in totaal plaats voor zo’n 900 fietsen, maar vandaag vangen de stalen rekken eerder stof dan fietsen. “En toch blijven we geloven in dit project,” zegt Nicolas Godonr van uitbater Interparking.

Leger dan leeg. Echt anders kan je de ondergrondse fietsenparking van uitbater Interparking aan Kunst-Wet moeilijk beschrijven. Er is werkelijk geen spaak te bespeuren in de grootste beveiligde fietsenstalling van Brussel die maar liefst 900 plaatsten telt. Nochtans werd het project nog geen jaar geleden met de nodige trots aangekondigd.

“Van de ruim 1.100 plaatsen hebben we er 327 geschrapt, waardoor er voor auto’s nog 780 plaatsen overblijven. Maar dat is niet alles, want er worden ook lockers geïnstalleerd waarin mensen de batterij van hun elektrische fiets kunnen opladen. En in de ‘Velowash’ kan je tweewieler een grondige poetsbeurt krijgen,” vertelde Nicolas Godon, marketing- en communicatiemanager bij Interparking, toen aan BRUZZ.

En toch lijkt geen enkele fietsende Brusselaar vandaag zijn weg te vinden naar de fietsgarage. Naar de effectieve bezettingsgraad blijft het wel gissen, want Interparking zelf wil daarover geen uitsluitsel geven. Want: “vertrouwelijke informatie,” dixit Godon.

Buurt vol bedrijven

De organisatie blijft ondertussen wel volop achter het initiatief staan. “Het kan zijn dat de fietsenparking nog aan bekendheid moet winnen, maar het idee erachter blijft goed. Er zijn vandaag alsmaar meer fietsers in Brussel en die moeten hun exemplaar ergens veilig kunnen parkeren. En dus zijn we van plan om ook in onze parkeergarages aan de Grote Markt en de Kruidtuin plaatsen voor auto’s op te geven voor fietsers. Het zou respectievelijk gaan om tien en vier plaatsen.”

Daar zijn de ondergrondse plaatsen vooral bedoeld om bij grote evenementen in het stadscentrum een uitzonderlijke toevloed aan fietsers op te vangen. “Denk daarbij aan een uitverkocht concert in de AB of andere festiviteiten die veel volk aantrekken,” zegt Pieterjan Desmet, woordvoerder van Brussels mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen).

Gewest wil fietsparking populairder maken

Maar de kans dat iemand op een vrijdagavond naar Kunst-Wet trekt voor een optreden is natuurlijk bijzonder klein. “Dat klopt. Het is een buurt die vol kantoorgebouwen staat en waar weinig mensen echt wonen of naartoe gaan om zich te ontspannen. Maar goed, we willen als Gewest zeker een handje toesteken om de parking aan populariteit te doen winnen. Als dat ervoor kan zorgen dat meer Brusselaars met de fiets naar hun werk gaan, dan is dat mooi meegenomen", aldus Desmet.

Heel wat werkgevers bieden natuurlijk zelf al fietsparkeerplaatsen aan. Maar bij Interparking zien ze dat niet als concurrentie. “Onze vestiging aan Kunst-Wet is een multimodale hub. Je kan er meteen overstappen op de metro of wat verderop een bus nemen. Daardoor hebben we een streepje voor op andere alternatieven,” blijft Godon hoopvol voor de toekomst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Mobiliteit, ondergrondse fietsenparking Kunst-Wet, Interparking, Nicolas Godon, pieterjan desmet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni