| De scanvoertuigen van parking.brussels detecteren de handicapkaart niet.

Oplossing in de maak voor foute boetes aan bestuurders met handicapkaart

Jasmijn Post
© BRUZZ
07/04/2023

Bestuurders met een handicapkaart worden in Brussel vaak onterecht beboet door de scancar van parking.brussels. Maar goed nieuws: tegen de zomer komen er meerdere oplossingen.

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft in mei 2022 geoordeeld dat de automatische parkeercontrole in Brussel, die parking.brussels via scanauto's uitvoert, indirecte discriminatie op grond van handicap veroorzaakt. Mensen die minder mobiel zijn, moeten namelijk extra moeite doen om hun rechten te doen gelden, omdat zij de ontvangen boete van een zogezegd verkeerd geparkeerde wagen telkens opnieuw moeten proberen te annuleren.

Het aantal aanvragen voor terugbetalingen loopt volgens het federaal gelijkekansencentrum Unia op tot ongeveer duizend aanvragen per maand in heel Brussel. De problemen zijn al jaren aan de gang en om deze discriminatie tegen te gaan, zal parking.brussels aanpassingen moeten doen, aldus de rechter nog.

Oplossing tegen de zomer

Die aanpassingen zijn nu onderweg, klinkt het op het kabinet van bevoegd minister Elke Van den Brandt (Groen). Vanaf deze zomer hebben mensen met een handicap verschillende manieren om de scancar te 'waarschuwen'.

In de eerste plaats kunnen ze zich inschrijven op de 'white list' van parking.brussels. Dat is een eenmalige inschrijving op basis van nummerplaat waarmee het agentschap parking.brussels rekening zal houden.

Maar daarnaast moet er ook een mogelijkheid zijn voor mensen met een handicapkaart die in een auto rijden die niet van hen is. Daarom wordt het mogelijk om via de app van parking.brussels het nummer van de handicapkaart door te geven. Tot slot wordt het – in alle gemeentes van het gewest – mogelijk om via sms het kentekenbewijs en nummer van de handicapkaart door te geven. Een ouderwets papieren ticket kopen bij het automaat behoort ook tot de opties.

Het nieuwe systeem zou tegelijk moeten ingaan met de nieuwe ordonnantie die de spelregels voor parkeren in Brussel vastlegt. Die ordonnantie is al in voege, maar de nieuwe regelgeving over parkeren voor personen met een handicap is uitgesteld tot 8 juli.

Dezelfde regels voor heel Brussel

Het nieuws komt niet lang nadat federaal gelijkekansencentrum Unia een advies stuurde naar minister Van Den Brandt. In dat advies vraagt Unia om een uniform systeem voor het hele gewest. Het parkeerbeleid is niet overal hetzelfde: er zijn maar 11 van de 19 gemeentes aangesloten bij de intercommunale parking.brussels, die instaat voor het parkeren in het Brussels Gewest.

Voorlopig ziet het ernaar uit dat het gewest in een uniform beleid zal slagen. De white list komt er zeker in alle gemeentes, net als het systeem met de sms. "We bekijken nu of we de andere maatregelen ook overal kunnen uitrollen," zegt Marie Thibault De Maisiere, woordvoerder van Van den Brandt. Dat doet het kabinet in nauwe samenwerking met de belangenvereniging Collectif Accessibilité Wallonie Bruxelles.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni