| Treinconducteur bij de NMBS (archiefbeeld).

Overlast op trein kan met administratieve geldboete bestraft worden

© Belga
28/10/2018

Overlast op treinen, in stations en op stationsparkings kan vanaf 1 november met een administratieve geldboete, gaande van 50 tot, bij recidive, 500 euro, bestraft worden. Treinbegeleiders, perronpersoneel en Securail-agenten zullen de boetes kunnen uitschrijven.

Securail-agenten konden al pv's opstellen, maar die moesten vooralsnog via justitie passeren. Om die boetes te kunnen uitschrijven, zal het treinpersoneel "legitimatiekaarten" moeten dragen waarop hun familienaam en de eerste letter van hun voornaam te zien is.

Eerder dit jaar verscheen in het Staatsblad een nieuwe wet op de politie van de spoorwegen, die de wet van 1891 vervangt. In die nieuwe wet liet de wetgever zich inspireren door de GAS-wetten en -boetes. Die konden al toegepast worden bij de andere vervoersmaatschappijen.

Er bestond natuurlijk al een strafrechtelijke procedure voor deze overlast, maar die wordt als log en tijdrovend beschouwd. Met de nieuwe wet zullen sommige overtredingen alleen nog administratief bestraft kunnen worden.

Types overtredingen

Overtredingen die met administratieve geldboetes bestraft kunnen worden, zijn in vier categorieën ingedeeld. Binnen de eerste categorie, die met een boete van 50 euro bestraft wordt, past onder meer roken op plaatsen waar een rookverbod geldt. Categorie 2 is, onder meer, graffiti spuiten op treinen of op- of uitstappen van een trein als het spoorwegpersoneel dat verboden heeft. Deze overtredingen worden met 100 euro bestraft.

Zwartrijden, categorie 3, kost 250 euro. De duurste categorie, 300 euro, is voor het vervalsen van vervoersbewijzen en vernielen van stations. De bedragen lopen verder op bij herhaling binnen het jaar.

Ook voor minderjarigen, vanaf 14 jaar, is er een procedure, zij het met lagere boetebedragen tot maximaal 175 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, Samenleving, GAS-boete, geldboete, NMBS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni