Overname Scailquinparking zadelt Sint-Joost op met renovatiefactuur van 6 miljoen

De gemeente Sint-Joost wil de Tennodenaars meer en voordelige parkeerplaatsen aanbieden via de overname van de Scailquingarage. Alleen is die garage niet in orde met de milieunormen en zijn er zware werken nodig om de vergunning te behouden. Die lopen op tot 6 miljoen euro.

De parkeergarage Scailquin ligt op een boogscheut van metrohalte Madou en pal achter het gemeentehuis en lokale politiekantoor. Een buurt met smalle straten en weinig parkeerplaatsen, dus wil de gemeente de eigen inwoners voorrang geven.

Tot nu toe werd de parking uitgebaat door een private firma, aan een dagtarief van 18 euro. Vanaf 1 januari neemt Sint-Joost het beheer zelf in handen en komen er voordelige tarieven voor de Tennodenaars en voor gemeentepersoneel. Voor 68 euro per maand zullen zij er hun auto kwijt kunnen, zo werd vorige week aangekondigd.

Als de parking mag openblijven, tenminste, want momenteel loopt er een procedure van Brussel Leefmilieu tegen de huidige exploitant. De toestand van de parking is lamentabel en niet conform de milieunormen van het Gewest. Onder meer de luchtverversing en brandveiligheid zouden niet in orde zijn. De parking is nochtans de fundering van enkele appartementsgebouwen erbovenop.

6 miljoen

De gemeente noemt de renovatiewerken daarom dringend en noodzakelijk, zo staat er op de agenda van de gemeenteraad van woensdagavond. Bij gebrek aan private uitbater zou de gemeente die renovatie dus zelf moeten bekostigen. Die worden op 6 miljoen euro geraamd.

"Het is nog koffiedik kijken wat er precies allemaal moet gebeuren, maar hoe dan ook zijn er zware werken nodig", zegt gemeenteraadslid Frédéric Roekens (Groen). Zijn oppositiefractie wil dat het gemeentebestuur meer duidelijkheid geeft over de toestand van de parking.

Indien de milieunormen niet gerespecteerd zijn, is het namelijk niet zeker of de parking wel mag openblijven. Bij Brussel Leefmilieu laat men weten de zaak te bespreken, maar wenst men nog niet te reageren over de staat van de procedure. Tennoods schepen van parkeerbeleid Philippe Boïketé (PS) en burgemeester Kir waren niet bereikbaar voor commentaar.

In de gemeenteagenda noemen ze de overname van de parking nog altijd een "actiemiddel om een eigen, progressief parkeerbeleid uit te tekenen". Heel wat andere Brusselse gemeenten hebben hun parkeerbeleid intussen overgeheveld naar het gewestelijk agentschap parking.brussels, maar Sint-Joost-ten-Node doet daar niet aan mee.

Bij de renovatie zou het aantal parkeerplaatsen naar omlaag gaan tot 300 in plaats van de huidige 470.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?