Parkeeragentschap loopt 3,6 miljoen euro mis tijdens coronacrisis

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Parkeren op de Vleurgatsesteenweg in Elsene.

Het gewestelijk parkeeragentschap parking.brussels schat tijdens de coronacrisis minstens 3,6 miljoen euro verlies gemaakt te hebben. Tot afgelopen maandag werd er in het hele Gewest niet meer gecontroleerd.

Sinds 17 maart vonden er geen parkeercontroles meer plaats in het Brussels Gewest. Wie in die periode niet betaalde voor een parkeerplaats langs de openbare weg, hoefde ook geen boete te verwachten. Sinds maandag moeten autobestuurders opnieuw betalen of hun schijf leggen.

Die tijdelijke opschorting zal een enorme impact hebben op de financiƫle balans van parking.brussels, dat 53 tot 77 procent minder inkomsten genereerde. Uitgaande van het meest gunstige scenario raamt het parkeeragentschap de verliezen op 3,6 miljoen euro voor het jaar 2020. In het slechtste geval laat de crisis een put van 4,5 miljoen euro achter.

Minder inkomsten voor gemeenten

Dat heeft ook een impact op de schatkist van de negen gemeenten die hun parkeercontroles hebben toevertrouwd aan parking.brussels. Zij ontvangen elk jaar 85 procent van de inkomsten van het agentschap. In plaats van de voorziene 11 miljoen euro zullen de gemeente naar schatting slechts 2,5 tot 5,5 miljoen euro ontvangen.

Dat is voor veel gemeenten een streep door de rekening. Onder andere de schepencolleges van Evere en Molenbeek hadden op de parkeerinkomsten gerekend. Zij zullen meer uitleg vragen van parking.brussels en minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen), bericht BX1.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?