20210920 parkeermeter parking.brussels parkeerplaats auto Fabrieksstraat 3500px
© Peter Dhondt-BRUZZ

Parkeerplan Schaarbeek wordt waarschijnlijk nietig verklaard

CD
© BRUZZ
05/09/2022

Het Schaarbeekse parkeerplan uit 2019 wordt binnenkort misschien nietig verklaard door de Raad van State. Dat zou gebeuren na twee klachten van buurtbewoners.

Sinds 1 januari 2020 is in Schaarbeek een nieuw parkeerreglement van kracht. Dat is gebaseerd op het parkeerplan van 2019. Alle blauwe zones werden afgeschaft en parkeren is sindsdien over betalend tot 21 uur, behalve op zondag. Buurtbewoners waren niet tevreden en dienden met een petitie met meer dan 7.000 handtekeningen twee klachten in bij de Raad van State.

Volgens de aanklagers was er sprake van een procedurefout en moest de gemeente eerst een onderzoek voeren, waarbij ze de bewoners bevragen.

Wanneer de Raad van State een klacht ontvangt, brengt het een advies uit. De wederpartij moet binnen 30 dagen een antwoord sturen, en daarna is de aanklager aan de beurt. Dan brengt de Raad van State zijn advies uit. Volgens onafhankelijk (ex-MR-)gemeenteraadslid Georges Verzin zal het parkeerplan nietig verklaard worden. "Blijkbaar zou de adviseur geconcludeerd hebben dat de beslissing onwettig is," zegt Verzin. "In negen op de tien gevallen volgt de Raad van State het advies van de auditeur."

Grote gevolgen

Als de Raad van State de aanklagers gelijk geeft, kan dat grote gevolgen hebben. "Mensen zouden een terugbetaling van de boetes kunnen eisen, wat een enorme kost zou zijn," aldus Verzin.

Daarnaast zou het gevolgen hebben voor het nieuwe parkeerplan dat woensdag in de gemeenteraad wordt voorgelegd. Dat plan is namelijk gebaseerd op het plan uit 2019.

Bevoegd schepen Adelheid Byttebier (Groen) is nog niet op de hoogte. "We verwachten het rapport van de auditeur eind september en de uitspraak van de Raad van State dat daarop volgt eind dit jaar."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie