Personen met een handicap vrijgesteld van LEZ

© PhotoNews

De Brusselse regering gunt personen met een handicap een vrijstelling op de Brusselse lage-emissiezone. Het is een eerste sociale correctie die doorgevoerd wordt. In 2019 daalde het aantal overtredingen op de LEZ trouwens met 75 procent.

Sinds 2018 worden de toegangscriteria voor de LEZ in het Brussels Gewest stelselmatig strenger. Sinds 1 januari moeten dieselwagens minstens euronorm 4 hebben. Voor benzinewagens volstaat euronorm 2 nog tot en met 2024. De volgende uitbreidingen zijn gepland voor 2022 en 2025.

Eerste sociale controle

Sinds de invoering ervan werden bijna 15.000 boetes uitgeschreven, al dalen de overtredingen aanzienlijk. In december 2019 werden er ongeveer 75 procent inbreuken vastgesteld in vergelijking met januari dat jaar. Nu de LEZ stilaan ingeburgerd raakt, voert de Brusselse regering een eerste sociale correctie door.

"Voor personen met een handicap is het gebruik van de auto onvermijdelijk. Ze kunnen de auto niet vervangen door andere vervoersmiddelen en hebben het financieel vaak moeilijk. Door deze doelgroep vrij te stellen van de LEZ maken we het systeem een pak menselijker", kondigt minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) aan.

Afgestemd met Vlaanderen

De Brusselse uitzondering voor personen met een handicap is afgestemd met de Vlaamse regeling. Die bevat een vrijstelling voor houders van de speciale parkeerkaart voor gehandicapten die bovendien een verhoogde tegemoetkoming in de gezondheidszorg genieten. Wie ook in Brussel aan die voorwaarden voldoet, zal niet beboet worden.

De vrijstelling is donderdag aangenomen in eerste lezing door de ministerraad, maar moet nog worden voorgelegd aan de adviesraden en aan de Raad van State voordat ze definitief kan worden goedgekeurd. De regering besliste wel al dat ze in werking zal treden met terugwerkende kracht vanaf 1 april.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?