UZ Brussel vraagt om LEZ 700 meter op te schuiven

© PhotoNews
| Het Brussels gewest is een lage-emissiezone (LEZ.)

Het Universitair Ziekenhuis Brussel in Jette zou graag willen dat de lage emissiezone (LEZ) in Brussel met 700 meter opschuift. Patiënten en bezoekers van het UZ hebben nu de kans niet om terug te keren na het aankondigingsbord en moeten verplicht de LEZ inrijden.

De patiënten die nu naar de parking van het UZ Brussel rijden moeten daarvoor aan het kruispunt met de Romeinse Steenweg de Dikke Beuklaan oprijden. Daar situeert zich het probleem. Op de Dikke Beuklaan staat het bord dat de LEZ aankondigt en iets verder staat de eerste controlecamera, maar de bestuurders die de LEZ niet willen betreden hebben tussen die twee punten geen kans om hun wagen om te keren.

"Ze kunnen niet meer terugkeren doordat er een witte lijn is op de Dikke Beuklaan, pas aan de rotonde aan de tramhalte UZ Brussel, nog voorbij de parking van het ziekenhuis, kunnen ze de wagen omkeren", legt Gina Volkaert, woordvoerster van het UZ Brussel, uit aan Belga. Natuurlijk is dan het kwaad al geschied en hebben mensen met een vervuilende auto dan al een boete gekregen.

"We zijn zeker voorstander van de LEZ, want schone lucht houdt ook mensen uit het ziekenhuis, maar onze patiënten moeten op zijn minst de keuze hebben om de zone niet in te rijden", verduidelijkt Volkaert.

Waarschuwingsborden verplaatsen

Het UZ Brussel wil dus graag met Brussel Mobiliteit bespreken of het mogelijk is om de controlecamera's op te schuiven. Brussel Mobiliteit laat aan BRUZZ weten dat het verplaatsen van de controlecamera's en daarmee ook de LEZ, de verantwoordelijkheid van Brussel Leefmilieu en minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) is. Wel loopt er momenteel een onderzoek naar de mogelijkheid om de waarschuwingsborden naar voren te verplaatsen.

Brussel Leefmilieu benadrukt dat de LEZ-wetgeving bepaalt dat de LEZ van toepassing is op het hele grondgebied van het Brussels Gewest. "Het UZ Brussels ligt binnen de LEZ. De LEZ-regelgeving moet dus gerespecteerd worden", aldus de persverantwoordelijke. De zone verschuiven is dus niet mogelijk, de signalisatieborden verplaatsen wel, beaamt ook Brussel Leefmilieu, dat ook verwijst naar de studie die daarrond nog loopt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?