Parking UZ Jette blijft binnen LEZ

© Peter Dhondt-BRUZZ
| De spoedgevallendienst van het UZ Jette.

Bewoners uit Vlaanderen die met een oude auto het UZ Brussel komen moeten een dagpas van 35 euro kopen. Onlogisch vindt Vlaams Belang, want naast het Erasmusziekenhuis is er wel een parking die buiten de lage-emissiezone ligt. Minister Alain Maron (Ecolo) wijst erop dat die laatste parking een echte overstapparking is.

Vlaams parlementslid Jan Laeremans (Vlaams Belang) kaartte de kwestie aan in het Vlaams Parlement. Hij betreurt dat Vlamingen die gebruik maken van het UZ Brussel een dagpas moeten kopen van 35 euro.

"Wie daarentegen het Franstalige ziekenhuis Erasmus wil bezoeken, is vrijgesteld van de 35 euro, want voor die parking is een uitzondering voorzien," zegt Laeremans. Dat heeft volgens het kabinet van bevoegd minister Alain Maron (Ecolo) niets te maken met de ziekenhuizen.

P+R

Laeremans vraagt nu om diezelfde uitzondering ook te maken voor de parking van het UZ Jette. De kans dat aan die vraag wordt voldaan, lijkt eerder klein. "De geselecteerde parkings worden niet gekozen omwille van de aanwezigheid van een ziekenhuis of niet," reageert het kabinet van Maron.

"Ze werden gekozen omdat het P+R-parkings zijn: ze geven gemakkelijke toegang tot heel Brussel via het openbaar vervoer en bevinden zich aan de uiterste grenzen van het gewest. Daarom is bijvoorbeeld de parkeergarage in Delta niet geselecteerd, terwijl het Chirec-ziekenhuis daar wel gevestigd is. Die parking ligt al te ver in het Brussels gewest."

Toen het Brussels Gewest de lage-emissiezone instelde, werden er vier uitzonderingen gemaakt: op de parkings Kraainem, Stalle, Lennik en CERIA mogen automobilisten met een oude dieselwagen nog wél terecht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?