Petitie tegen afgesloten Kersbeeklaan in Vorst

© Bad Move via Facebook
| De bloembakken aan de Kersbeeklaan

Sinds 19 augustus is de Kersbeeklaan in Vorst afgesloten nabij het kruispunt met de Generaal Dumonceaulaan. Het gaat om een test die zes maanden duurt, maar dat pikken de buurthandelaars niet. "Onze wijk is verlamd.”

Sinds augustus blokkeren bloembakken de doorgang van de Kersbeeklaan naar de Generaal Dumonceaulaan. Het gaat om een test, op initiatief van het gemeentebestuur van Vorst, om autobestuurders die de Neerstalsesteenweg en de Brusselsesteenweg willen vermijden tegen te houden. Na zes maanden wil het college de test evalueren.

Daar gaan verschillende buurtbewoners en handelaars niet mee akkoord. “Meerderheidspartijen Ecolo en PS wilden het sluipverkeer tegenhouden, maar met deze knip houden ze al het verkeer tegen”, zegt Muriele Stockemer, die een apotheek uitbaat op de Kersbeeklaan. “Door deze knip is onze wijk in twee verdeeld. Onze wijk is zelfs verlamd.”

900 handtekeningen

Cité Forest Vert, een buurtcomité, heeft een open brief naar het gemeentebestuur gestuurd. Daarin haalt het buurtcomité aan dat deze test een ramp is voor de lokale handelaars. “Sommigen zullen het einde van de testperiode niet halen”, klinkt het. “Sinds het begin van de test is de helft van mijn klanten weg”, vertelt Stockemer. “Klanten die van de dokter komen, moeten drie straten omrijden. Wij zijn nu geïsoleerd.”

Volgens de apotheker is de onvrede groot. “Alle buurtbewoners willen dat de bloembakken meteen verwijderd worden”, aldus Stockemer. Volgens haar zijn er andere maatregelen mogelijk die de verkeerssituatie in de wijk kunnen verbeteren. “Snelheidsremmers zouden een betere oplossing zijn.”

In de wijk circuleert momenteel een (papieren) petitie tegen de test met de afgesloten Kersbeeklaan. Volgens het buurtcomité hebben al meer dan 900 mensen die petitie ondertekend. Dinsdag vindt er een gemeenteraad plaats. “Daar zullen minstens honderd ontevreden buurtbewoners en handelaars bij aanwezig zijn”, verzekert Stockemer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?