Picnic The Bridge wil verkeersveiligere Vlaamsepoort

Vlaamsepoort Dansaertstraat Vlaamsepoort Dansaertstraat
© Peter Dhondt/BRUZZ
© Peter Dhondt/BRUZZ

Tien jaar nadat Picnic The Streets ervoor zorgde dat er een voetgangerszone kwam in het Brusselse stadscentrum, pleit een nieuwe, gelijkaardige beweging voor een aanpak van de verkeerssituatie aan de Vlaamsepoort, het kruispunt van de Dansaertstraat, de kleine ring en de Vlaamsesteenweg. Op 12 juni willen de initiatiefnemers een sit-in en picknick houden op de brug, onder de noemer Picnic The Bridge.

"Het kruispunt aan de Vlaamsepoort is een zeer gevaarlijk kruispunt," zegt An Macharis, coördinatrice van de educatieve organisatie Avansa Citizenne, een van de initiatiefnemers. "Het wordt intensief gebruikt door voetgangers, fietsers, personenwagens, er rijdt dagelijks zwaar vervoer, er rijdt een tram. Al die weggebruikers komen zowat dagelijks in conflict en bijna dagelijks zijn er wel incidenten, fietsers die worden omver gereden, aanrijdingen met blikschade. Het is een wonder dat er niet regelmatiger slachtoffers vallen."

De verschillende organisaties (onder meer de vzw Bral, Avansa Citizenne en Cyclo Guerilla Bxl) willen dat de situatie wordt aangepakt en organiseren daarom, in navolging van Picnic The Streets, een Picnic The Bridge, op zondag 12 juni om 14.00 uur. De komende dagen geven ze meer uitleg over hun beweegredenen en aanpak.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?