Plots afgesloten kanaalfietspad zorgt voor onvrede

KVDP
© BRUZZ
03/11/2021

Aan de Koolmijnenkaai in Molenbeek voert netbeheerder Elia enkele herstellingswerken uit. Het drukke fietspad kan daardoor niet gebruikt worden, waardoor fietsers op de autorijstrook moeten rijden, ook in tegengestelde richting. “We hebben gevraagd dat de werf minder ruimte inneemt,” klinkt het bij Brussel Mobiliteit.

Op twee plekken langs het kanaal voert netbeheerder Elia momenteel herstellingswerken uit, aan het Saincteletteplein en aan de Koolmijnenkaai. Daardoor is het fietspad dat het centrum van Molenbeek met het Saincteletteplein verbindt, een van de drukste fietspaden in Brussel, tijdelijk afgesloten. Voor het autoverkeer is de verkeerssituatie onveranderd: autobestuurders kunnen wel nog doorrijden op de Koolmijnenkaai van Sainctelette richting de Gentsesteenweg.

Het gevolg is dat fietsers op verschillende plekken op de autorijstrook moeten rijden, ook in tegengestelde richting, tussen de auto’s en werfpanelen. “Elia is leidingen aan het vernieuwen en dat kan moeilijk op een andere plek gebeuren,” zegt woordvoerster van Brussel Mobiliteit Inge Paemen. Brussel Mobiliteit stuurde woensdagochtend een controleur ter plaatse om de situatie op te meten. “Die heeft vastgesteld dat de signalisatie overeenkomt met wat gevraagd is. We hebben wel gevraagd dat de werf minder ruimte inneemt.”

Brand Sainctelette

Daar heeft Elia intussen gehoor aan gegeven. “De werf is nu twintig meter korter. We beseffen dat de situatie niet ideaal is qua mobiliteit, maar er ligt nu eenmaal een defecte kabel op de hoek met de Gentsesteenweg,” aldus een projectleider van Elia. “De herstellingen zijn redelijk dringend qua elektriciteitsbevoorrading.”

De werken zouden nog tot volgende week dinsdag duren, maar mogelijk is Elia eind deze week al klaar. Brussel Mobiliteit benadrukt dat fietsers intussen ook de parallelweg kunnen gebruiken aan de andere kant van het kanaal.

Naast het defect aan de Koolmijnenkaai werd nog een defecte kabel ontdekt onder de Sainctelettebrug. Daar woedde enkele maanden geleden een brand als gevolg van een kortsluiting. “De defecten hebben op zich niets te maken met de brand, maar we hebben ze wel kunnen opsporen na de brand.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni