Politie int verkeersboetes vanaf nu automatisch

© Photonews
| Snelheidsduivels krijgen voortaan een pv die automatisch wordt gegenereerd.

Bestuurders die te snel rijden, krijgen daar voortaan nog sneller bericht van. Brussel heeft een gloednieuw verwerkingscentrum. Vanuit het Gewestelijk Verwerkingscentrum verstuurt de politie vanaf april automatisch processen-verbaal. Geschat wordt dat het centrum drie keer zoveel boetes zal uitschrijven.

Tot voor kort moesten politiemensen handmatig de nummerplaat invoeren. Sinds 1 april worden alle snelheidsovertredingen op het grondgebied van het Brusselse Gewest behandeld via het Gewestelijk Verwerkingscentrum. Brussel maakt een inhaalslag ten opzichte van Vlaanderen en Wallonië, waar al langer een dergelijk centrum bestaat.

Het nieuwe centrum maakt het mogelijk om 600.000 dossiers per jaar te verwerken, tegenover ongeveer 215.000 dossiers toen de politie dit nog met de hand moest doen. Sinds 1 april zijn er al iets meer dan 3.000 boetes verwerkt. Het gaat dus om een verdrievoudiging van het aantal boetes. Nieuw aan het centrum is dat het niet alleen snelheidsovertredingen behandelt, maar ook pv's uitschrijft voor voertuigen die rondrijden zonder verzekering, of zonder geldig keuringsbewijs.

Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) kondigde in 2017 al aan dat ze een dergelijk centrum wilde voor Brussel. "Het doel van deze centralisatie is vooral om het aantal verkeersongevallen te verminderen, niet om het aantal pv’s te verhogen," klinkt het in La Dernière Heure. Het centrum maakt onderdeel uit van het Brussels Centrum voor Preventie en Veiligheid.

Door de pv’s te automatiseren, komt meer mankracht vrij. Per politiezone worden twee agenten ingeschakeld om de pv’s te behandelen, terwijl momenteel tussen de twee en vier agenten per zone nodig zijn. Naast de agenten van de zes politiezones, worden ook twee federale politieagenten gedetacheerd, wat het totaal brengt op veertien personeelsleden.

In het eerste kwartaal van dit jaar 2019 werd de snelheid van 7,1 miljoen voertuigen op het grondgebied van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene gecontroleerd. 10.668 chauffeurs kregen een boete.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?