Protest tegen openbaar onderzoek metro: 7.000 pagina's aan een waslijn

JDK
31/03/2022

De organisatoren van de burgeractie vragen een verlenging van het openbaar onderzoek voor de nieuwe metrolijn in het noorden van Brussel. Daarvoor riepen ze de inwoners van Schaarbeek en Evere op om donderdagavond te verzamelen voor het gemeentehuis van Schaarbeek. “Meer dan 6.000 pagina’s bestuderen in één maand: mission impossible”, luidt de bezorgdheid.

Hun concrete eis: de deadline uitstellen tot september 2022. Het openbaar onderzoek is namelijk de enige plaats waar de burger zijn mening kan uiten en die periode van één maand is volgens de organisatoren van het protest dus veel te kort. Om hun eis kracht bij te zetten vulden ze een kruiwagen met 7000 pagina’s. Die hingen ze nadien aan een waslijn op het Colignonplein.

Het metroproject zal in totaal al ruim 2,3 miljard euro kosten. Daarnaast zullen de werken zeker nog tien jaar duren en er mensen onteigend worden. “Voor een project van deze omvang is het ongepast om zo een korte reactieperiode voor burgers in te stellen”, is de algemene conclusie van Bea Suys, mede-bezielster van de actie aan het Schaarbeekse gemeentehuis.

"Veel mensen weten niet eens dat er een openbaar onderzoek is", gaat ze verder. "Het metroplan lijkt voor de buurtbewoners een voldongen feit." Ook Francis Donvil is aanwezig op het protest. Volgens hem is er wel degelijk een stilzwijgend maatschappelijk draagvlak, toch vindt hij dat de tegenstanders meer tijd moet krijgen. "Het is onmogelijk om een onderbouwde mening te vormen op zo'n korte tijd, laat staan dat de modale burger het begrijpt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Mobiliteit, Metro 3, burgeractie, gemeentehuis schaarbeek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie