Protest tegen verkeersonveiligheid breidt uit

© 1030/0
| Protest van burgerbeweging 1030/0 op het Liedtsplein in maart 2018, toen een 86-jarige vrouw daar was doodgereden.

Het verkeersveiligheidscollectief 1030/0, dat streeft naar nul verkeersdoden in Schaarbeek, meldt familie-uitbreiding. De groep 1000/0 – 1020/0 stelt voortaan in Brussel-Stad en Laken dezelfde eis. De burgergroeperingen organiseren volgende zondag samen een wandeling die de Brusselse verkeersonveiligheid en de versnipperde aanpak ervan aanklaagt.

Het protest tegen de verkeersonveiligheid, dat oorspronkelijk kiemde in Schaarbeek, zwelt aan. Nadat eerder 1060/0 boven de doopvont werd gehouden, hebben nu ook burgers in Laken en Brussel-Stad zich verenigd. De al eventjes bestaande groep 1000/0 – 1020/0 wordt zondag 17 juni officieel voorgesteld, tijdens een wandeling met de verwante zielen van 1030/0.

De wandeltocht begint om 15 uur aan de Masuistraat 111, aan de gemeentegrens. Vandaar zal de stoet via knooppunt Jules Detrooz en de Koninginnelaan naar de Stefaniastraat in Laken trekken.

Vijf ongelukken

Er zijn vijf aanleidingen, laten beide burgergroepen weten op Facebook. Een 83-jarige man werd in december vorig jaar doodgereden in de Masuistraat. Op het kruispunt waar hij overstak, ontbreekt een zebrapad. “Het ongeval gebeurde officieel in Brussel, maar in werkelijkheid vond het plaats op de grens tussen Schaarbeek en Brussel. Deze straat is uiterst gevaarlijk”, klagen de 0-bewegingen aan. Volgens hen heeft de politie er 32 ongevallen met gewonden geregistreerd in de laatste drie jaar. Midden mei schilderden ze er daarom een eigen zebrapad.

Daarna volgden de ongelukken met kinderen elkaar in sneltempo op. “Op 29 mei werd in het centrum een vader met zijn 4-jarige aangereden, op 30 mei werd een 6-jarige fietser aangereden op het kruispunt van de Dieudonné Lefèvrelaan en de Havenlaan." Twee dagen later, op 1 juni werden twee kinderen die samen op één fiets zaten aangereden in de Stefaniastraat. Volgens de 0-groeperingen werd op 4 juni ook nog een moeder met een bakfiets met daarin drie kinderen van 3, 5 en 7 jaar aangereden door een vrachtwagen.

“Brusselaars verenigen zich nu over de grenzen van de gemeenten en de versnipperde bevoegdheden heen en verwachten van de politiek hetzelfde”, schrijven de 0-activisten.“BXL/0 verwacht van alle verantwoordelijke mandatarissen, vertegenwoordigers van de burgers, dat ze deze levensgevaarlijke situaties aanpakken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?