Ridouane Chahid (PS) bij zijn eedaflegging in het Brussels Parlement op 11 juni 2019
© PhotoNews | Fractievoorzitter Ridouane Chahid (PS)

PS dreigt met blokkering van kilometerheffing

SVG
28/10/2020
Updated: 28/10/2020 11.49u

De Brusselse regering wil nog voor het eind van het jaar de kilometerheffing goedkeuren, maar meerderheidspartij PS gaat flink op de rem staan. Fractieleider Ridouane Chahid (PS) vindt dat er onvoldoende sociale compensaties zijn voorzien.

Dat zegt Chahid in L’Echo. Hij zegt dat de teksten die nu voorliggen onvoldoende evenwichtig zijn. “We zullen die niet goedkeuren.”

Met het project SmartMove wil Brussel het gebruik van de wagen belasten, eerder dan het bezit. De verkeersbelasting wordt afgeschaft. In ruil zal wie in Brussel met de wagen rijdt, per rit moeten betalen. De Brusselse regering wil zo de files aanpakken, en tegelijk de levenskwaliteit verhogen door de luchtkwaliteit te verbeteren.

Het project leidde al tot hevig protest van de twee andere gewesten. Want Vlamingen en Walen zullen niet van de belastingsvermindering kunnen genieten, maar zullen wel moeten betalen om in Brussel te rijden. Eén traject zal al gauw drie euro kosten.

In de commissie Financiën van het Brussel parlement maandag zei Gatz dat de regering doorgaat met de plannen. De regering wil de ordonnantie een van de komende weken in eerste lezing goedkeuren. Nadien is er overleg gepland met de andere gewesten.

Maar de PS dreigt dus roet in het eten te gooien.

Kleine zelfstandige

“Het mag de Brusselaar niet meer kosten,” zegt Chahid in L'Echo. “Gezinnen met veel kinderen die tijdens de spits van de ene school naar de andere moeten, mogen niet gestraft worden. En wat met de kleine zelfstandige zoals loodgieter of electricien die de auto dagelijks nodig heeft?”

Chahid vindt dat er inkomensgerelateerde tarieven moeten komen. Zodat wie weinig verdient, en veel kinderen heeft, minder moet betalen. Hij wil tot slot ook overleg met de andere gewesten en met de sociaal-economische raad, nog voor de regering de ordonnantie goedkeurt.

Bevoegde ministers: geen commentaar

Het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) wil inhoudelijk niet reageren op het statement. Zij stelt dat de discussie over de stadstol eerst in de regering gevoerd moet worden. "We delen de bezorgdheden," aldus woordvoerder Pieterjan Desmet. "Maar voorlopig bevindt het voorstel zich nog op het niveau van de administratie." Ook minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD) onthoudt zich van commentaar.

Slimme kilometerheffing

De Brusselse regering wil in 2022 een slimme kilometerheffing invoeren voor autobestuurders. Slaagt Brussel er zo in om de files in en rond de stad te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit, Slimme kilometerheffing, Smartmove, kilometerheffing, Sven Gatz, Elke Van Den Brandt, Alain Maron, Ridouane Chahid, stadstol

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie