Regering schrapt alsnog 26 reclameborden van JC Decaux

JC Decaux stadsmeubilair Anderlecht reclamepaneel JC Decaux stadsmeubilair Anderlecht reclamepaneel
© PhotoNews
| JC Decaux, stadsmeubilair.
© PhotoNews
| JC Decaux, stadsmeubilair.

De Brusselse regering laat 26 digitale reclameborden van JC Decaux verwijderen, omdat ze een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid. Vijf gemeenten hadden daarvoor een procedure aangespannen bij het Gewest.

Toenmalig minister voor Mobiliteit Pascal Smet (one.brussels) kende begin vorig jaar een vergunning voor zes jaar toe aan JC Decaux om 152 reclameborden te plaatsen op het Brussels grondgebied. Maar de gemeenten Vorst, Sint-Gillis, Schaarbeek, Watermaal-Bosvoorde en Elsene vochten die beslissing aan.

"Ze zijn een gevaar voor de verkeersveiligheid, ze verbruiken veel energie en verstoren de rust in de openbare ruimte,” legt Elsens schepen van Mobiliteit Yves Rouyet (Ecolo) uit in de krant La Capitale. Samen tekenden de vijf gemeenten beroep aan tegen de 65 panelen op hun grondgebied. Voor 26 digitale borden werd de vergunning uiteindelijk ingetrokken.

Zicht belemmeren

Dat deed de Brusselse regering, omdat de betwiste reclamepanelen het zicht belemmeren en de aandacht van de automobilist trok. Dat kan gevaarlijke verkeerssituaties in de hand werken. Rouyet had op meer schrappingen gehoopt, maar berust in de beslissing. "De huidige minister (Elke Van den Brandt, red.) kon niet anders. Het akkoord met JC Decaux opzeggen, zou het Gewest miljoenen kosten."

In de gemeente Elsene werden 11 (op 27 betwiste reclameborden) geschrapt. In Sint-Gillis gaat het om 8 (op 11) borden. Het succes in Schaarbeek (5 op 16), Vorst (2 op 8) en Watermaal-Bosvoorde (0 op 3) was iets kleiner.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?