Renovatie van metrostation De Brouckère is afgerond

Het vernieuwde metrostation De Brouckère.

Het metrostation De Brouckère in centrum Brussel heeft een volledig nieuwe look. De renovatie is volledig afgerond en het station is veiliger, ruimer en toegankelijker geworden. De werken duurden 3,5 jaar.

Bovengronds kreeg de Brusselse voetgangerszone in de afgelopen jaren een nieuw uitzicht, maar ook ondergronds bewoog er heel wat. De premetrostations onder het De Brouckèreplein en het Beursplein kregen als eerste een grondige opfrissing en een fietsparking. Nu volgt het metrostation De Brouckère met een nieuwe, frisse look die overheerst wordt door geeltinten en veel licht. Het donkere, grijze metrostation van voorheen is daarmee verdwenen.

"De renovatie van metrostation De Brouckère kostte 17 miljoen euro voor de ruwbouw, de afwerking en diverse voorzieningen. Het is een van onze grootste openbaarvervoer-bouwplaatsen van de laatste vijf jaar," beklemtoont Christophe Vanoerbeek, directeur-generaal van Brussel Mobiliteit.

De renovatie zorgde voor bredere en veiligere perrons, betere verlichting, beter georganiseerde circulatiestromen dankzij twee nieuwe vaste trappen en drie bijkomende roltrappen, een nieuwe toegang met het Muntplein, meer verlichting, nieuwe camera's, een dubbel zo grote lokettenzaal en beter ingerichte handelsruimtes.

Brussel Mobiliteit en de MIVB kozen bij de renovatie van het metrostation bewust voor duurzaamheid. De energiefactuur is lager dankzij het gebruik van daglicht en ledlichten, er is een betere waterbeheersing en bij de bouw werden niet-vervuilende materialen gebruikt. "Er is ook en een gloednieuw model vuilnisbakken voor selectief afval. Dat laatste wordt in station De Brouckère getest om in een later stadium mogelijk uit te rollen in alle andere metrostations," vertelt MIVB-CEO Brieuc de Meeûs.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?