Rit valideren met bankkaart of gsm kan vanaf 2020

© PhotoNews

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB werkt aan een systeem waarbij ritjes vanaf 2020 gevalideerd kunnen worden met een bankkaart of gsm. Daarmee wil de vervoersmaatschappij tegemoetkomen aan de noden van toeristen en occasionele reizigers. “Maar de Mobib-kaart blijft in een eerste fase zeker bestaan.”

“Van toeristen krijgen we vaak de vraag hoe zo’n Mobib-kaart precies werkt,” vertelt An Van Hamme van de MIVB aan BRUZZ. “Voor hen hebben we goed nieuws: vanaf 2020 kunnen zij gewoon ontwaarden door hun bankkaart of gsm met Bancontact-app voor een valideertoestel te houden.”

Hoe het systeem precies in elkaar zit, is nog niet helemaal duidelijk. “Maar wellicht zal het mogelijk zijn om op voorhand aan te geven dat je een kaart voor één rit wil, of al dan niet een abonnement hebt,” aldus Van Hamme. Ook de tarieven werden nog niet bepaald.

De Mobib-kaart blijft in een eerste fase zeker bestaan. “Pas nadien zou het kunnen dat de kaart verdwijnt,” zegt Van Hamme.

De testfase staat gepland voor eind 2019. Als alles goed gaat, wordt het nieuwe systeem vanaf 2020 uitgerold.

Pascal Smet (SP.A), Brussels minister voor Mobiliteit, wees erop dat de Brusselse openbare vervoersmaatschappij De Lijn had gevraagd om een gezamenlijk systeem uit te werken voor contactloos betalen. Toch verkoos De Lijn volgens Smet een eigen systeem uit te werken. "Dat zal dus wellicht eind 2019 nog niet klaar zijn, in tegenstelling tot ons systeem", verklaart hij nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?