Schaarbeek gaat 400.000 gratis parkeerkaarten voor bezoekers uitdelen

20191106 Lege Doos Parkeren BRUZZ ACTUA 1683 20191106 Lege Doos Parkeren BRUZZ ACTUA 1683
© Photonews
© Photonews

Binnenkort zal elk Schaarbeeks gezin tien kaarten kunnen aanvragen waarmee hun bezoekers een tijdlang gratis kunnen parkeren. Schaarbeek zal daarvoor zo’n 400.000 parkeerkaarten aankopen bij Parking.brussels.

Parkeren is sinds 1 januari vorig jaar betalend op heel het grondgebied van Schaarbeek. Die wijziging van het parkeerbeleid lokte heel wat protest uit van bewoners en bezoekers van de gemeente. De beslissing om gratis parkeerkaarten voor bezoekers uit te delen, werd genomen op de gemeenteraad in november, aldus schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier. “We hadden een debat over de veralgemening van het betalend parkeren en stelden ons de vraag wat we met de bezoekers doen”, zegt Byttebier. “We moeten dat uitgelegd krijgen.”

Het college heeft volgens Byttebier beloofd “om een geste te doen.” Zo zal elk gezin tot tien bezoekerskaarten ter waarde van 2,5 euro per kaart kunnen aanvragen. “Op het moment dat je thuis vertrekt met de auto moet je een mentale klik maken. Je moet dan al nadenken waar je die auto gaat achterlaten en wat dat gaat kosten. Als je je auto achterlaat in de publieke ruimte, hangt daar een prijskaartje aan vast”, aldus Byttebier, “maar voor wie bezoekers ontvangt, doen we als bestuur een geste. Dat is een keuze die we maken.”

Die keuze vergelijkt de mobiliteitsschepen met het afvalbeleid in sommige steden en gemeenten. “In heel wat Vlaamse steden is er een belasting op de afvalophaling. Dat heeft een bepaalde prijs, maar er zijn intercommunales die dan de eerste tien vuilniszakken gratis aanbieden. Daarna moet je betalen en de prijs is wat ze is.”

'Schaarbeek is voorloper, al lijkt het anders'

Hoe en wanneer de Schaarbekenaar de tien parkeerkaarten zal kunnen aanvragen, is nog niet duidelijk. “Begin februari bespreken we de technische modaliteiten met Parking.brussels”, aldus de schepen. Wel heeft het college de 400.000 parkeerkaarten opgenomen in de begroting, voor een bedrag van 1 miljoen euro. “Maar door een gewestelijke verdeelsleutel zullen wij maximum 150.000 euro moeten betalen aan Parking.brussels”, zegt Byttebier.

Naast de gratis parkeerkaarten voor bezoekers heeft het Schaarbeekse college nog over een andere wijziging van het parkeerbeleid beslist. In een groene zone is parkeren betalend tot 21 uur, ook op zaterdag. Byttebier: “Daarvan werd gevraagd of dat niet vervroegd kon worden op zaterdagen. We hebben tegelijkertijd de belofte gemaakt dat we het betalend parkeren op zaterdagen zullen beperken tot 18 uur in plaats van 21 uur.”

Dat Schaarbeek een gemeente is die met zulke beslissingen voorrang geeft aan de auto, spreekt de schepen van Mobiliteit tegen. “In veel Brusselse gemeenten zijn er nog blauwe zones en kan je heel het jaar door gratis parkeren. Wij blijven een voorloper, ook al lijkt dat op het eerste zicht anders.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?