Strenger parkeerbeleid lokt protest uit in Schaarbeek

SDS
© BRUZZ
07/01/2020

Het gewijzigde parkeerbeleid in Schaarbeek, dat sinds 1 januari van kracht is, lokt protest uit. "We moeten te lang en te veel betalen", klinkt het bij sommige bezoekers en bewoners op vier wielen. Een inwoonster bereidt intussen een burgerinterpellatie voor. Maar heeft Schaarbeek inderdaad een 'meedogenloos' parkeerbeleid, strenger dan in andere gemeenten?

Sinds 1 januari is in Schaarbeek een nieuw parkeerreglement van kracht. De gemeente heeft haar parkeerbeleid uitbesteed aan het gewestelijke parkeeragentschap Parking.brussels. Je auto stallen is voortaan altijd betalend, behalve op zondag. Alle 'blauwe zones', waar een parkeerschijf volstond, zijn afgeschaft, en betalen moet voortaan ook tot 21 uur.

Niet verwonderlijk wellicht dat de beleidswijziging niet op enthousiasme kan rekenen van bezoekers en bewoners op vier wielen. Héloïse Van Cutsem, een bewoonster van de Plaskywijk, is de klachten aan het bundelen van ontevreden burgers, en zal die tijdens een interpellatie op de gemeenteraad in februari aankaarten.

Uurrooster

"De mensen die me contacteren vragen eerst en vooral dat men het uurrooster aanpast", begint ze haar opsomming in de krant La Capitale. "Betalen tot 21 uur is lang, ze vragen dat men terugkeert naar een normaal rooster, tot ergens rond 18 uur."

Een blik op de parkeerreglementen van de negen gemeenten die intussen zijn aangesloten bij Parking.brussels, leert dat betalend parkeren tot 21 uur inderdaad langer is dan gebruikelijk. Enkel in de Maritiemwijk in Molenbeek en in Evere moeten bezoekers even lang dokken. In de grijze (sic) en rode zones in Elsene gebeurt dat tot 20.30 uur.

Schaarbeek is de enige gemeente aangesloten bij Parking.brussels die ook in de rustige 'groene parkeerzones' 2 euro per uur vraagt

De criticasters vragen verder dat bezoekers ook op zaterdagen gratis kunnen parkeren, zoals nu enkel op zondag het geval is. "Zo kunnen bewoners hun bezoek ontvangen."

Maar Sara Jasmes, woordvoerster van het Parkeeragentschap pareert: "Betalen op zaterdag is in principe de regel en wordt in de gemeenten die hun parkeerbeheer aan ons uitbesteden ook gevolgd. Een enkele uitzondering is Anderlecht, waar de blauwe zone niet geldt op zaterdag."

Tarieven

"Twee euro per uur is veel", gaat de Schaarbeekse aanklaagster Van Cutsem verder. "Het is in elk geval meer dan in andere gemeenten."

Het parkeeragentschap raadt dat bedrag gemeenten aan voor hun drukste, 'rode' zones. Vijf van de negen deelnemende gemeenten hebben een zone als rood ingekleurd. Anderlecht en Vorst vragen daar maar 1 en respectievelijk 1,5 euro.

Voor de rustigere, maar toch betalende 'groene' zones adviseert Parking.brussels 1 euro per uur te heffen. Schaarbeek is de enige gemeente aangesloten bij Parking.brussels die niet alleen in de rode zones, maar ook in de groene zones 2 euro per uur van bezoekende automobilisten vraagt.

Geen parkeerschijf meer

En dan is er nog de fel bekritiseerde afschaffing van de blauwe zones, de zones waar je niet hoefde te betalen als je een parkeerschijf achter je voorruit plaatst. Sommige meer residentiële gemeenten, zoals Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem, zijn in feite één grote blauwe zone. Van Cutsem zegt dat naast Schaarbeek enkel Vorst deze zones volledig heeft gebannen.

Dat is echter ook in Sint-Gillis en Sint-Joost het geval, gemeenten die wel nog niet zijn toegetreden tot het gewestelijke parkeeragentschap.

"Sommige bejaarden vrezen dat hun kinderen niet meer op bezoek zullen komen"

Héloïse Van Cutsem, inwoonster Schaarbeek die de nieuwe parkeertarieven aanklaagt

Bezoekerskaarten

Bezoekers die Schaarbeek met de auto aandoen, zullen ook kunnen opteren voor een dagkaart aan 5 euro per dag, in plaats van 2 euro per uur. Maar iemand die in de gemeente gedomicilieerd is moet die wel voor hen aanvragen, met een maximum van 100 dagen per jaar. "Sommige bejaarden vrezen dat hun kinderen niet meer op bezoek zullen komen", klinkt het bij Van Cutsem.

Sara Jasmes van Parking.brussels wijst erop dat de bedragen voor die dagkaarten in Anderlecht nog hoger liggen, met 7 euro per dag. Maar er bestaan veel verschillende systemen in Brussel. In Molenbeek tel je bijvoorbeeld 4 euro neer voor een eerste dagkaart, en daarna telkens 3 euro per dag.

De interpellatie over het gewijzigde parkeerbeleid zal op 19 februari ongetwijfeld tot stevig debat leiden in de Schaarbeekse gemeenteraad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Mobiliteit , Samenleving , betalend parkeren , gewestelijk parkeeragentschap , Parkeeragentschap , parkeerapp , blauwe zones , gewestelijk parkeerbeleid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni