Schaarbeek houdt Van Vollenhoven dan toch dicht voor auto's

© PF
| De Ambassadeur Van Vollenhovenlaan doorkruist het Josaphatpark
Updated: 01-12-2020 - 14:04

Burgemeester van Schaarbeek Cécile Jodogne (Défi) wil de Ambassadeur Van Vollenhovenlaan in het Josaphatpark nu toch dicht houden. Alleen bij grote evenementen zou de laan open gaan voor een grotere parkeercapaciteit.

Dat kondigt burgemeester Jodogne aan op haar facebookpagina. “De beslissing over de Van Vollenovenlaan was geen duidelijke beslissing. Noch mossel noch vis en moeilijk te begrijpen,” schrijft Jodogne. “Ik stel daarom aan het college voor om de Van Vollenhovenlaan dicht te laten voor het grootste deel van de tijd.”

Alleen bij uitzonderlijke evenementen zou er toch geparkeerd kunnen worden. Bij voetbalmatchen in het stadion Crossing Schaarbeek bijvoorbeeld. Dat voetbalcomplex ligt vlakbij.

Het voorstel wordt momenteel besproken op het schepencollege, maar er is weinig twijfel dat het goedgekeurd wordt. Het bericht is mee ondertekend door de schepenen van de Lijst van de burgemeester. En voor Ecolo-Groen, meerderheidspartner, was de beslissing van vorige week voor de heropening van de Van Vollenhovenlaan een bittere pil om slikken.

Fel protest

Vorige week bleek plots dat de gemeente de autovrije Van Vollenhovenlaan had heringericht om er zo’n twintig parkeerplaatsen te creëren. De laan zou terug open gaan voor het autoverkeer vanuit de Louis Bertrandlaan. Er zou wel geen doorgaand verkeer mogelijk zijn.

De beslissing van de gemeente stootte op fel protest bij buurtbewoners. De laan, die door het Josaphatpark loopt, is net na de eerste lockdown afgesloten voor het autoverkeer. Het was intussen een speelplek voor kinderen geworden en op drukke dagen biedt het extra ruimte voor wandelaars, fietsers en joggers.

Brussel Kiest 2018 Groen Schaarbeek Adelheid Byttebier plaats 2 inzet

Dat de laan er terug openging voor achttien extra parkeerplaatsen, terwijl de gemeente er al 25.000 heeft, vond het actiecomité Heroes for Zero dan weer onaanvaardbaar. Er werd een petitie gelanceerd en er vond afgelopen weekend een ludieke actie plaats.

"De luide roep van buurtbewoners is in het college gehoord", reageert schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier (Ecolo-Groen). "Het uiteindelijke doel voor ons bleef een volledige autovrije Van Vollenhovenlaan. Dat de Schaarbekenaren mee de druk hebben opgevoerd, kan ik alleen maar toejuichen."

Blik op Collignonplein

Pieter Fannes van het burgercollectief Heroes for Zero reageert tevreden op de aankondiging van burgemeester Jodogne. "Dit is een stap in de goede richting. Het haalt uit om actie te voeren, dat blijkt nu", zegt Fannes bij BRUZZ. "Als je positief campagne voert, door te tonen wat er mogelijk is als je straten autovrij maakt, werkt dat."

20201201_COLLIGNONPLEIN_VERWEESTRAAT_SCHAARBEEK
© Google Maps
| De groene zone wil Heroes for Zero ook autovrij zien.

Deze ommekeer in het Schaarbeekse schepencollege sterkt Heroes for Zero. De focus gaat nu nog meer naar het Collignonplein, vlak voor het gemeentehuis, en de aangrenzende Verwéestraat. Samen met jongerenwerking Rat Atouille wil men daar binnenkort een ludieke actie op poten zetten om ook daar te pleiten voor een autovrije straat.

"Door de coronacrisis loopt het project wat vertraging op, maar de bedoeling is om een snelheidsmeter te installeren in de Verwéestraat. Kinderen of buurtbewoners kunnen daar dan tegen de klok een sprintje trekken. Het project geeft opnieuw een idee wat de mogelijkheden zijn als je straten autovrij maakt", licht Fannes al een tipje van de sluier. Hij hoopt het project in maart 2021 te kunnen uitrollen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?