'Maak van Colignonplein een terras'

© Imagine Colignon
| Als het van collectief 'Imagine Colignon' afhangt, ziet het gelijknamige plein er binnenkort zo uit.

Het buurtcollectief Imagine Colignon, dat streeft naar een herwaardering van het gelijknamige plein in Schaarbeek, wil dat de horeca de kans krijgt om terrassen op het plein uit te stallen. "Om de sector een hart onder de riem te steken," klinkt het op sociale media.

Als het van burgercollectief 'Imagine Colignon' afhangt, krijgen uitbaters van horecazaken op het Colignonplein binnenkort de mogelijkheid om er een terras op te stallen. "Een uitgelezen kans om mensen uit de hard getroffen sector een hard onder de riem te steken," aldus het collectief op sociale media.

Het collectief deed een rondvraag bij de restaurants en cafés op het plein en die zijn het plan zeer genegen. De horeca-uitbaters hebben daarom op 29 mei aan schepen van Handel Lorraine de Fierlant (LB) gevraagd om een terrassenplan te maken, in afwachting van de heropening van de horeca.

Het gemeenteplein is momenteel te veel een plek voor de auto. Ze staan er geparkeerd of circuleren rond het plein, vinden initiatiefnemers. Ze stellen dan ook dat de ruimte veel beter benut kan worden: bijvoorbeeld door terrasjes uit te stallen, om zo tegelijk de economische relance te stimuleren.

Halte Colignonplein

Bovendien vragen buurtbewoners al een tijdje om het Colignonplein, vlak voor het gemeentehuis, om te vormen tot een groene voetgangerszone. De gemeente maakte het hart van het plein al autovrij, maar voor het overige blijft de ruimte vooral een openluchtparking. Tot grote ergernis van de collectieven 1030/0 en 'Imagine Colignon'.

Het schepencollege is een herinrichting genegen, maar koppelt die aan de langverwachte komst van metro 3. Er komt namelijk een halte aan het Colignonplein. Maar burgercollectieven willen daar niet op wachten. De buurtbewoners zouden er graag een tijdelijke voetgangerszone zien, over de volledige ruimte van het plein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?