Schaarbeek start eerste burgerontmoetingen in het kader van Good Move

20191115_autovrij_Colignonplein
© Imagine Colignon
| Het Colignonplein en de wijk errond worden autoluwer in het nieuwe circulatieplan. Het is nu aan de burgers om dat plan mee uit te tekenen. (archiefbeeld)
© Imagine Colignon
| Het Colignonplein en de wijk errond worden autoluwer in het nieuwe circulatieplan. Het is nu aan de burgers om dat plan mee uit te tekenen. (archiefbeeld)

De Colignon-Josaphatwijk in Schaarbeek is één van de eerste Brusselse wijken die autoluw wordt volgens het Good Move-plan van het Gewest. De gemeente gaat er nu ontmoetingen met de buurtbewoners organiseren om samen naar mobiliteitsoplossingen te zoeken. De eerste vergadering is al volgende week.

Met het Good Move-plan wil de Brusselse regering in totaal vijftig autoluwe wijken inrichten in het hele Gewest. De bedoeling is om in elk van die wijken een eigen mobiliteitsplan uit te werken. Dat plan moet goed aansluiten bij de noden van de burgers en hoort veiliger en aangenamer te zijn.

Dit jaar zijn er voor het eerst vijf wijken aan de beurt, waaronder dus de wijk rond het Colignonplein en Josaphatpark in Schaarbeek. De gemeente wil nu uiteenlopende stemmen uit de buurt aan het woord laten, zodat inwoners, winkeliers, bezoekers of mensen die er werken allemaal hun zeg kunnen doen over het nieuwe verkeersplan.

“Doorgaand verkeer halen we uit de straten waar mensen leven”, zegt Schaarbeeks schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier (Groen). “En dat doen we samen, want niemand kent z’n buurt beter dan de bewoners zelf.”

Drie aparte wijken

Omwille van de grote oppervlakte van de Colignon-Josaphatwijk, is die in het circulatieplan alvast opgedeeld in drie aparte ‘deelmazen’: de Koninklijke-Sint-Mariawijk, de Berenkuilwijk en de Azaleawijk. (Zie kaart hieronder)

Colignon-Josaphatwijk_Good Move_drie deelmazen
© Gemeente Schaarbeek
| De hele wijk wordt opgedeeld in drie 'deelmazen', zoals te zien op de kaart.

Experts hebben het verkeer eerst grondig bestudeerd in deze drie wijken. Die analyse zullen ze binnenkort bespreken met de burgers in elke wijk. Nadien stellen de experts enkele scenario’s voor verbetering op, die ze opnieuw aan de buurtbewoners voorleggen. Uiteindelijk komt het tot een actieplan voor de gemeente, dat ook aan de burgers wordt voorgesteld. Voor elk van de drie wijken komen er dus in totaal drie burgerontmoetingen.

Op 4 februari mogen de inwoners en handelaars van de Koninklijke-Sint-Mariawijk de spits afbijten. 11 februari volgt de Berenkuilwijk, 4 maart is het de beurt aan de Azaleawijk.

Voor elke ontmoeting moeten burgers zich wel vooraf inschrijven via de website van de gemeente.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?