Schaarbekenaars vragen nietigverklaring nieuw parkeerbeleid

© Peter Dhondt-BRUZZ

Verschillende inwoners van Schaarbeek hebben donderdag bij de Raad van State een verzoekschrift tot nietigverklaring ingediend tegen het nieuwe parkeerbeleid van de gemeente. De juridische actie is het vervolg op een petitie, en een protest tijdens de gemeenteraad in februari.

De initiatiefnemers van het verzoekschrift zijn van mening dat het gemeentebestuur van Schaarbeek het wettelijk kader niet heeft gerespecteerd bij het aannemen van dit nieuwe parkeerbeleid. “Wij hebben meer dan twee maanden gewacht op antwoorden, maar de gemeente heeft geen antwoord gegeven op al onze argumenten,” vertelt Vanessa Durieux, één van de initiatiefnemers.

Het verzoekschrift is het vervolg op een petitie die door 7.500 Schaarbeekenaars werd ondertekend, en een protest tijdens de gemeenteraad in februari. In februari kwamen naar schatting al zo’n 250 mensen naar de Schaarbeekse gemeenteraad. Zowel voor- als tegenstanders van het gecontesteerde parkeerbeleid dienden toen een interpellatie in.

“Een eerste argument is dat de gemeente niet de geijkte procedure heeft gevolgd om het gemeentelijk parkeeractieplan te kunnen wijzigen,” aldus Durieux. “Een tweede argument is dat de parkeersituatie niet werd geëvalueerd voordat ze werd aangepast.”

Volgens de initiatiefnemers is het bij belangrijke wijzigingen aan het gemeentelijk parkeeractieplan immers verplicht om een openbaar onderzoek van 60 dagen te voeren, waarbij ook de naburige gemeenten en het gewestelijk parkeeragentschap parking.brussels geconsulteerd moeten worden. Bovendien zou het plan ook door het Gewest moeten worden goedgekeurd, voegt Durieux toe.

Sinds 1 januari is in Schaarbeek een nieuw parkeerreglement van kracht. De gemeente besteedde haar parkeerbeleid uit aan parking.brussels. Je auto parkeren is sindsdien altijd betalend, behalve op zondag. Alle ‘blauwe zones’ waar voordien een parkeerschijf volstond, werden afgeschaft. Betalen moet bovendien tot 21 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?