Schaarbekenaren trekken aan alarmbel: 'Ongevallen stapelen zich op'

Een Turkse vrouw stak het zebrapad over en werd aangereden door een vrachtwagen. Ze was op slag dood.

De Schaarbekenaar is de zware verkeersongevallen in de gemeente beu. Het burgercollectief 1030/0 trekt na het vierde zware ongeluk in vijf maanden tijd aan de alarmbel. Buurtbewoners voelen zich er niet meer veilig: “de auto is koning in Schaarbeek. Dat is een achterhaalde gedachte.” Vanavond verzamelt het collectief 1030/0 om 18 uur aan Liedts voor een solidariteitsactie.

Vrijdagochtend kwam een 86-jarige vrouw om het leven. Terwijl ze op het Liedtsplein het zebrapad overstak, werd ze aangereden door een vrachtwagenchauffeur. De Turkse Keziban I. kwam onder de vrachtwagen terecht en stierf ter plekke.

De krant La Capitale geeft meer details over het ongeval. De vrachtwagenbestuurder liet een voetganger passeren op het zebrapad. Toen die over was reed hij door. Hij had niet gezien dat intussen de oudere vrouw was beginnen oversteken. Mogelijk bevond de vrouw zich in de dode hoek van de chauffeur.

Voor de Schaarbekenaar komt dit tweede dodelijke verkeersongeval in minder dan een half jaar tijd hard aan. “Het onveiligheidsgevoel in Schaarbeek is door het verkeer enorm”, vertelt Sonja Ringoot van 1030/0. Dat burgercollectief werd opgericht nadat journaliste Stéphanie Verbraekel om het leven kwam bij een ongeval op de Haachtstesteenweg.

Voor de buurtbewoners is de maat vol. Ze vragen dat de gemeente maatregelen neemt. Minstens 3.000 Schaarbekenaren ondertekenden een petitie van 1030/0 waarin ze vragen voor meer verkeersveiligheid. “De ongevallen blijven zich opstapelen. We eisen dat er iets gedaan wordt aan de snelheidsduivels en infrastructuurproblemen in Schaarbeek.”

'Gewest is verantwoordelijk'

De burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (Défi) kwam gisteren zelf de schade opmeten op het Liedtsplein. Tegenover de buurtbewoners erkende hij de problematiek op het Liedtsplein. “Maar ik kan geen maatregelen nemen voor dit specifieke punt. Het ongeval is op een gewestweg gebeurd, daar is de gemeente Schaarbeek niet verantwoordelijk voor.”

Volgens Clerfayt nam het Gewest 15 jaar geleden de controle over het Liedtsplein over van Schaarbeek. “Er zijn tal van problemen voor voetgangers, maar ook voor trams. Ik hoop dat het Gewest nu eindelijk heeft ingezien dat veiligheidsmaatregelen nodig zijn. De gemeente heeft de snelheidscontroles alvast opgevoerd.”

1030/0 organiseert acties

Het burgerinitiatief 1030/0 roept de Schaarbekenaren op om zich vanavond om 18u naar het Liedtsplein te begeven. Daar wordt een solidariteitsactie georganiseerd voor de verkeersslachtoffers. Er worden nog meer acties beloofd. “Deze situatie kan niet blijven duren. We eisen concrete acties vanaf vandaag. Elke inwoner van Schaarbeek moet zich veilig kunnen verplaatsen op de openbare weg.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?