Sint-Joost bant deelsteps grotendeels

© RV
| Steps van Lime in Ukkel
Updated: 01-03-2019 - 13:27

Sint-Joost bant als eerste Brusselse gemeente de deelsteps. Die zullen enkel nog op vier plaatsen in de gemeente toegelaten worden. Het kabinet van mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) laat ondertussen weten dat zo'n beslissing bij het Gewest ligt en vermoedt dat de beslissing van de gemeente onwettig is.

De gemeente vindt dat de elektrische deelsteps te vaak de smalle trottoirs in Sint-Joost versperren door er op te rijden of te parkeren. Het schepencollege besloot daarom om het gebruik van de steps op trottoirs te verbieden, vertelt burgemeester Kir aan BRUZZ.

De steps zullen voortaan ook niet meer mogen geparkeerd worden in Sint-Joost, behalve dan op vier plekken, weet La Capitale. Burgemeester Kir bevestigt dat aan onze redactie. “We zijn voor nieuwe mobiliteitsvormen, maar niet als ze de zwaksten in gevaar brengen.”

Kir noemde de deelsteps eerder al een vorm van ‘losgeslagen bobo-kapitalisme’.

Prostitutie Emir Kir BRUZZ ACTUA 1636

De enige plekken waar de steps nog zullen mogen geparkeerd worden zijn het Sint-Joostplein, de Madou-esplanade, het Rogierplein en de metro-uitgang aan Kruidtuin.

Onwettig

Het kabinet van Brussels minister voor Mobiliteit Pascal Smet toont zich ondertussen verbaasd over de beslissing van Sint-Joost. "Het is aan het Gewest om over die zaak te beslissen. We hebben aan alle gemeenten gevraagd op welke punten ze geen steps willen hebben en zullen daarover in maart beslissen."

Smet vond de beslissing ook merkwaardig omdat de gemeenten nog maar twee weken geleden werden aangeschreven om problemen te signaleren, zodat er verbodszones zouden kunnen afgekondigd worden.

Tijdens het vragenuurtje in het Brussels parlement vrijdagochtend verklaarde hij dat "de beslissing wellicht onwettig is en vernietigd zal worden."

Smet laat nog weten dat het echte probleem in Sint-Joost eerder de smalle trottoirs lijken. "Die situatie vergt andere politieke keuzes dan een verbod."

Eerder dreigde Ukkel al met een verbod. De gemeente wil nu zones afbakenen waar de steps kunnen geparkeerd worden. Amsterdam verbood de steps deze week nog helemaal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?