Sint-Joost wil slingerende steps en fietsen verplicht in dropzones

1750 Steps 5 1750 Steps 5
© Saskia Vanderstichele
| Rondslingerende steps hinderen dikwijls voetgangers of andere weggebruikers.
© Saskia Vanderstichele
| Rondslingerende steps hinderen dikwijls voetgangers of andere weggebruikers.

Slingerende steps of fietsen op de stoep zijn een doorn in het oog van burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir (onafhankelijk). In een nieuw plan legt hij vast waar steps, fietsen én scooters geparkeerd mogen worden. Eengemaakte regelgeving hierover voor alle Brusselse gemeentes is in de maak.

Concreet beoogt het plan de aanleg van afgebakende parkeerzones in de openbare ruimte. Er worden vijftien gedeelde zones vastgelegd, waaronder het Rogierplein, Madouplein, metro Kruidtuin en het Sint-Joostplein.

Op de overige stoepen in Sint-Joost-ten-Node mogen bestuurders van steps, fietsen en scooters binnenkort dus niet meer parkeren. Op die manier blijft de stoep vrij voor voetgangers en personen met beperkte mobiliteit of ouders met kinderwagens. Die moeten zich op die manier niet langer door een "hindernisparcours" bewegen, aldus Kir.

"De vormen van mobiliteit veranderen en leiden soms tot ongemak voor de zwakste weggebruikers. Het voorbeeld van overal geparkeerde steps illustreert perfect dit soort van situaties," stelt hij. De eerste gedeelde zones zullen vanaf februari in gebruik worden genomen. Vanaf 1 juli zullen alle zones zijn ingericht. Wie zich er niet aan houdt, kan vanaf dan ook gesanctioneerd worden, stelt Kir.

Wetswijziging in de maak

De meerderheidspartijen Groen, Ecolo, PS, Défi en Open VLD in het Brussels parlement willen de wetgeving rond deelsteps aanpassen. Doel is de regelgeving rond dropzones, snelheidsbegrenzing en strengere handhaving voor deelsteps vast te leggen.

De gemeentes zullen zelf kunnen kiezen of ze dropzones willen voorzien of niet. Maar in ieder geval zal de ordonnantie het wettelijk kader vormen indien gemeentes bepaalde grenzen willen stellen aan de snelheid of de plaatsen waar de voertuigen geparkeerd kunnen worden.

Eind februari of begin maart wordt het voorstel besproken in de bevoegde commissie, daarna wordt erover gestemd in het Brussels parlement. "De ordonnantie is nodig," benadrukt fractieleider van Groen Arnaud Verstraete. "Sint-Agatha-Berchem wilde boetes uitdelen voor verkeerd geparkeerde steps, maar Brulocalis (de vereniging van de negentien Brusselse gemeentes) liet weten dat dat niet gaat zonder wettelijke basis."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?