Sint-Lambrechts-Woluwe eist duidelijke parkeerregels voor deelsteps

© Kris Hendrickx-BRUZZ
| Deelsteps van Lime, geparkeerd langs de stoep.

Na Ukkel dreigt ook Sint-Lambrechts-Woluwe met eigen boetes voor wildgeparkeerde deelsteps. Het schepencollege geeft het Brussels Gewest zes maanden tijd om specifieke regels uit werken voor het achterlaten van deelvoertuigen. Zoniet zal de gemeente zelf een gemeentelijke politiereglement uitvaardigen.

Eind vorig jaar keurde het Brussels Parlement een ordonnantie goed die de regels vastlegt voor het uitbaten van deelvoertuigen in vrije vloot, zoals steps, (elektrische) fietsen of scooters.

"De ontwikkeling van dergelijke systemen voor elektrische deelvoertuigen is a priori een uitstekend initiatief dat het aanbod aan zachte mobiliteit diversifieert", stelt het kabinet van burgemeester Olivier Maingain (Défi). "Het is jammer dat de vorige minister van Mobiliteit (Pascal Smet, nvdr) niet de nodige maatregelen genomen heeft om het parkeren van dergelijke voertuigen, meer in het bijzonder de steps, te reglementeren. Dat gebeurt vandaag soms chaotisch, wat de mobiliteit van de voetgangers, de mensen met beperkte mobiliteit en zelfs fietsers in het gedrang brengt."

Verbodszones

De regering had beloofd de gemeenten te raadplegen om de zones af te bakenen waar deelfietsen en -steps niet mogen achterlaten worden omdat ze een gevaar voor andere weggebruikers betekenen. Op vraag van minister Smet had het schepencollege in februari een lijst van wegen overgemaakt met stoepen van minder dan anderhalf meter breed, en van zones die door de gemeenschapswachten als gevaarlijk omschreven werden.

Maar op 20 juni kondigde het kabinet van de uittredende minister van Mobiliteit Smet aan dat hij een lijst van verbodszones ging vastleggen, waarbij volgens het kabinet van burgemeester Maingain geen rekening gehouden werd met het advies van de gemeenten. "De enige geplande verbodszones - parken verboden voor fietsers, spoorwegstations, Unesco-zones, winkelwandelstraten en straten zonder parkeerplaatsen met smalle stoepen - komen niet in Sint-Lambrechts-Woluwe voor", betreurt het kabinet.

Het schepencollege gaat de nieuwe minister van Mobiliteit, Elke Van den Brandt (Groen), hierover een brief schrijven. Minister Van den Brandt was niet bereikbaar voor een reactie aan BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?