Smet wil Lambermontlaan met fietspad en rijvak minder

© Google
| De Lambermontlaan, ter hoogte van halte Heliotropen, waar het ongeval gebeurde.
Updated: 14-02-2019 - 10:06

Als het van minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) afhangt, zal de Lambermontlaan een rijvak minder tellen en een fietspad meer. De minister overlegde woensdag met buurtbewoners.

Een delegatie bewoners van de Lambermontlaan, waar eind januari een grootmoeder en haar twee kleinkinderen werden aangereden, pleegde woensdagochtend overleg met Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). De buurtbewoners eisen een veiligere laan, de minister legde enkele plannen voor.

Zo komt er een fietspad op de ventweg parallel met de Lambermontlaan, met paaltjes die het sluipverkeer moeten tegenhouden. De gemeente Schaarbeek ziet liever een fietsstraat, zonder paaltjes en met autoverkeer, maar dat vindt minister Smet minder efficiënt. Het wordt dus een fietspad, bevestigt het kabinet van de minister van Mobiliteit, "ook als de gemeente dat niet wil."

Begin februari pleitte Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) nog voor het schrappen van een rijvak op de Lambermontlaan in de richting van de Van Praetbrug. In 2009 lagen daarvoor nog plannen op tafel, maar een herinrichting kwam er niet.

Pascal Smet haalt die plannen nu onder het stof vandaan en wil nu ook van drie naar twee rijvakken op de plekken waar nu drie vakken zijn, al moet dat voor de minister met behulp van wegmarkeringen. De plannen voor de herinrichting moeten nog worden voorgelegd aan de gemeente Schaarbeek.

1030/0: 'Goed begin'

Actiegroep 1030/0 is tevreden over de kortetermijnaanpassingen. "Een rijstrook minder maakt al veel verschil," zegt Pieter Fannes. "En een fietspad is ook beter dan een fietsstraat waar dan toch weer auto's rijden."

Op termijn vraagt de actiegroep een volledige heraanleg van de laan, met minder rijstroken en meer plaats voor voetgangers en fietsers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?