Spookstation Sainctelette mogelijk in gebruik genomen

Het station werd in de jaren tachtig gebouwd maar is nooit in gebruik genomen.© Peter Detailleur

Het verlaten metrostation Sainctelette wordt mogelijk functioneel. Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) heeft daarvoor een haalbaarheidsstudie besteld bij Brussel Mobiliteit en de MIVB. Ook de verborgen ruimtes in IJzer en Anneessens krijgen een nieuwe invulling.

Het metrostation Sainctelette is gebouwd in de jaren tachtig. Toen werd beslist om het niet in gebruik te nemen omdat de andere stations Ribaucourt en IJzer de buurt al voldoende ontsloten. Bovendien was er nog niet veel leven in de brouwerij in die buurt.

“Nu liggen de zaken anders,” zegt Smet. “Denk aan de Thurn & Taxis-site en het Citroënmuseum. De buurt leeft helemaal op,” legt hij uit. Daarom bestelde hij een haalbaarheidsstudie bij Brussel Mobiliteit. “Er moet bekeken worden wat de kosten en baten zijn van de ingebruikname van het station,” klinkt het. De resultaten van de studie zullen in de loop van het jaar bekend zijn.

Bus (1 of 2).jpg
© Peter Detailleur
| Het spookstation Sainctelette ligt tussen Ribeaucourt en IJzer

Skatepark in IJzer

De ruimte in IJzer is zo'n duizend vierkante meter groot en werd tot nu toe enkel gebruikt voor opslag. De bedoeling is om er een sportieve trekpleister van te maken.

“We hebben een projectoproep gelanceerd voor verenigingen die iets willen doen met deze ruimte,” aldus Smet. “Dit is bijvoorbeeld een ideale plek voor een skatepark of een circusschool.” De projectoproep loopt nog tot het einde van de maand. De geselecteerde kandidaat wordt dit jaar bekendgemaakt (lees verder onder de foto).

Skatepark (1 of 1).jpg
© Peter Detailleur
| De ongebruikte ruimte in IJzer is ongeveer duizend vierkante meter groot.

Naar de film of Recyclart in Anneessens

Ook de verborgen ruimte in Anneessens krijgt nieuw leven ingeblazen. Die ruimte bestaat al sinds de constructie van het station in de jaren zeventig. Tot 2008 werd het archief van Brussel Mobiliteit er ondergebracht en werd de ruimte gehuurd door een hobbyvereniging voor miniatuurtreinliefhebbers. In 2008 werd er de Brusselse Biënnale georganiseerd.

In 2012 sloten de Stad Brussel en het Gewest een akkoord over een permanente invulling van de plek, maar dat project werd in 2014 stopgezet. Sindsdien ligt de ruimte er verwaarloosd bij (lees verder onder de foto).

Socio-culturele ruimte (1 of 2).jpg
© Peter Detailleur
| De ruimte in Anneessens werd in 2008 nog gebruikt voor de Brusselse Biënnale

“Het liefst willen we hier een socio-culturele invulling aan geven,” zegt Smet. “Er is hier zelfs een auditorium, daar kan je een filmzaal van maken,” klinkt het. Het zou ook mogelijk zijn om Recyclart, dat moet vertrekken uit het station Kapellekerk, hier een nieuw onderdak te geven.

Het Gewest zal de concrete invulling van de plek samen met de Stad Brussel bepalen, maar de plannen voor de renovatie zijn wel al rond. “Zo komt er bijvoorbeeld een nieuwe toegang. Ook de elektriciteits- en verluchtingsinstallatie worden onder handen genomen," legt Smet uit. De werken aan de ruimte starten eind dit jaar, in 2020 zou het functioneel moeten zijn. De renovatie zal zo’n 4,5 miljoen euro kosten.

Auditorium Anneessens
© Peter Detailleur
| Het auditorium in Anneessens kan dienen als filmzaal

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?