Staking bij De Lijn gaat verder: directie en vakbonden bereiken geen akkoord

© De Lijn
| De stakingen bij de Lijn gaan voor de derde dag op rij door

De directie en vakbonden van De Lijn hebben na meer dan vier onderhandelen in Grimbergen geen akkoord bereikt over het sociaal conflict in de Vlaamse Rand. Volgens vakbondssecretaris Marcel Conters (ACOD) wordt er donderdag verder gestaakt.

Een groot deel van de chauffeurs en personeel van technische diensten van De Lijn in een zestal stelplaatsen van de Vlaamse Rand en Brussel, staken sinds dinsdag uit protest tegen problemen met de planning en met de personeelsadministratie. De chauffeurs zouden worden tewerkgesteld in onregelmatige werkroosters, wat volgens de vakbonden ten koste gaat van hun familiaal leven, en er is sprake van foutieve berekeningen van loon en vergoedingen.

Onvrede onder personeel

Bij de technische diensten is er onvrede over de mank lopende organisatie. "Tijdens de onderhandelingen is er door de directie geen enkele noemenswaardige toegeving gedaan om tegemoet komen aan onze kritiek op de planning, de loonadministratie en bereikbaarheid van de HR-afdeling", meent Conters.

In een pamflet dat woensdagavond onder het personeel is verspreid haalt het gemeenschappelijk vakbondsfront hard uit naar de directie. "De arrogantie van het management kent geen grenzen. Er wordt geen enkele constructieve oplossing voorgesteld, enkel minimale voorstellen op zeer lange termijn die structureel geen antwoord bieden op de door ons aangekaarte onderwerpen zoals de planning, weigeren van verlof, personeelstekort, uitbesteding aan pachters, uitbetaling van correcte lonen, de moeilijke bereikbaarheid van deze dienst en het algemeen personeelsmanagement", aldus de drie vakbonden die dan ook oproepen om de acties de volgende dagen voort te zetten.

Directie bevestigt verderzetten staking

In een reactie bevestigt de directie van De Lijn dat de onderhandelingen niet tot een akkoord geleid hebben en het busverkeer in de Vlaamse Rand ook donderdag verstoord zal zijn door een vakbondsactie. Men betreurt de voortzetting van de vakbondsactie, net als het feit "dat de geboden oplossingen en antwoorden door de vakbonden als onvoldoende beschouwd werden".

De directie benadrukt "dat er ondertussen al heel wat stappen gezet zijn en ook verschillende investeringen gebeurd zijn om de arbeidsomstandigheden van de chauffeurs te vereenvoudigen". "Niet alle inspanningen zijn evenwel op korte termijn zichtbaar", aldus de directie van de Vlaamse Vervoersmaatschappij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?