'Stationsuitgang in de Hortagalerij moet weg'

© Saskia Vanderstichele
| De Smurf aan de Hortagalerij, een in- en uitgang van het Centraal Station, slaagt er niet in leven in de brouwerij te brengen. Sluiten dan maar, vindt Brussels schepen Coomans.

De in- en uitgangen van Brussel Centraal moeten heraangelegd worden, vindt stedenbouwschepen van Brussel-Stad Geoffroy Coomans (MR) Hij heeft twee plekken in het vizier: de uitgang aan de Magdalenasteenweg en die in de Hortagalerij. Die laatste mag voor de schepen zelfs geschrapt worden.

Het is altijd druk in Brussel-Centraal. Pendelaars, toeristen en passanten kruisen elkaar voortdurend in de spoortempel van Victor Horta en Maxime Brunfaut. Met enig geluk vinden ze ook een van de vele in- en uitgangen die het station rijk is.

Putterij moet vrij

Een van de stationsgebruikers die niet tevreden is met het gangenstelsel van het station, is schepen voor stedenbouw Geoffroy Coomans (MR). Hij doet zijn beklag in de krant La Capitale.

De ingang aan de nieuwe achterbouw van het station, aan de Magdalenasteenweg en de Putterij, is voor Coomans een doorn in het oog. Dat de NMBS die plek gebruikt voor laden en lossen, is onbegrijpelijk voor Coomans.

Weg met Horta

De in- en uitgang langs de Hortagalerij, waar nu vooral lege winkelruimtes staan en een grote witte Smurf op een paddenstoel zit, mag voor de schepen helemaal verdwijnen. "De ruimte is te groot en het gebruik te klein," zegt hij.

"De winkels hebben hier toch nooit gewerkt. Daarom heb ik aan de NMBS gevraagd om deze ingang te schrappen. Dat zou ons ook in staat stellen hier een museum te maken, dat de grote ruimte dan kan invullen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?