Taxistop wil de Minder Mobielen Centrales in Brussel uitbreiden

© Facebook/Taxistop
| Vrijwilligers van de Minder Mobielen Centrale vervoeren bijvoorbeeld senioren die minder vlot te been zijn.

De organisatie zoekt extra vrijwilligers om oudere of minder mobiele mensen rond te rijden. Voorlopig zijn er alleen centrales in Jette, Ukkel en Watermaal-Bosvoorde.

De Minder Mobielen Centrales van Taxistop zijn wijdverspeid in Vlaanderen, maar voorlopig nog erg beperkt in Brussel.

“Het systeem is simpel,” zegt Valérie Gillès van Taxistop aan La Capitale. “Mensen met een auto en wat vrije tijd kunnen voorstellen om mensen te vervoeren die minder vlot rijden. Zoals ouderen of mensen die geen geld hebben om een taxi te nemen.”

Gratis voor gemeentes

In Jette, Ukkel en Watermaal-Bosvoorde kan je al van de dienst gebruik maken. Maar in andere gemeentes zoekt Taxistop nog vrijwilligers voor de dienst.

“Het kost niets aan de gemeente, aangezien Taxistop alles op zich neemt. Maar de gemeentes moeten bewoners wel informeren dat onze dienst bestaat.”

Vriendschap

Volgens Gillès gaan de Minder Mobielen Centrales ook verder dan wat traditionele vervoersdiensten doen. “Het dient niet alleen om naar de apotheek of het ziekenhuis te rijden. Met de Centrale kan je ook naar het theater of boodschappen gaan doen. Zolang de bestuurder maar akkoord gaat.”

“We zien trouwens vaak vriendschappen ontstaan tussen bestuurders en passagiers, wat ook de eenzaamheid bij senioren tegengaat.”

Vergoeding

Wie de dienst wil gebruiken, moet kunnen aantonen dat hij minder mobiel is, door zijn hoge leeftijd of omdat hij ver van het openbaar vervoer woont. Inkomsten mogen niet hoger liggen dan twee maal het leefloon. De dienst kost 34 cent per kilometer.

Vrijwilligers moeten een eigen auto hebben en voldoende tijd. Ze krijgen een vergoeding van 30 cent per kilometer en zijn volledig verzekerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?