Tervurenlaan viert zondag fietsfeest, niet zonder kritiek

Steven Grumiau
© BRUZZ
10/05/2019

De gemeente Sint-Pieters-Woluwe organiseert een fietstocht ter gelegenheid van het Feest van de Tervurenlaan. “Ironisch,” klinkt het bij Florine Cuignet van de fietsersbond GRACQ, “want we hebben op het laatste deel van de Tervurenlaan nog steeds geen fietsinfrastructuur.”

De Tervurenlaan ontvangt in juni de wielrenners van de Tour de France en dat zullen we geweten hebben. Bovendien viert de Tervurenlaan haar 122ste verjaardag. Sint-Pieters-Woluwe plant zondag een fietstocht vanaf het Dumonplein in Stokkel tot de Tervurenlaan. Het startschot wordt gegeven om 13 uur.

“Ironisch,” zegt Cuignet van GRACQ. “Want we hebben op het laatste deel van de Tervurenlaan nog steeds geen fietsinfrastructuur.”

Geen alternatief

Eerder dit jaar had Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) plannen om een dubbelrichtingsfietspad aan te leggen op die plaats, maar daar waren Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf (MR) en schepen van Mobiliteit Rik Jellema (Groen) op z'n zachts gezegd maar koele minnaars van. "Het ontwerp van het fietspad dat het Gewest voor ogen heeft is een schoolvoorbeeld van een inrichting die veel ongelukken veroorzaakt,” klonk het toen.

“Maar op dit moment is er absoluut niets gepland om de veiligheid of het comfort van de fietsers te garanderen,” zegt Cuignet. “Ze worden gedwongen tegen de richting in te fietsen op een plek waar heel wat auto's snel rijden. Een feest organiseren op de Tervurenlaan om de fiets in de schijnwerpers te zetten, is niet voldoende. Het is nu noodzakelijk dat er iets concreet gedaan wordt. Daarom zal zondag een petitie, ondertekend door 973 burgers, worden overgedragen aan de regionale en gemeentelijke autoriteiten.”

Feest van de Tervurenlaan Zondag 12/05, 13.00 uur.

Mobiliteit in Brussel

Moet de auto uit het Brussels stadsbeeld verdwijnen? Wijkt het algemeen belang voor het lokale belang bij wegwerkzaamheden? En heeft de stad nood aan meer openbaar vervoer 's nachts? tvbrussel gaat naar aanleiding van de verkiezingen in op Mobiliteit in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Mobiliteit , Mobiliteit in Brussel , Tervurenlaan , fietsfeest , Pascal Smet , Florine Cuignet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni