20181014 taxiprotest tegen Uber taxichauffeurs

Timing uitvoering taxihervorming niet beïnvloed door UberFiles, verzekert Vervoort

© Belga
16/07/2022

De onthullingen zullen geen invloed hebben op de uitvoering van de taxi-ordonnantie. De uitvoeringsbesluiten worden nog voor het zomerreces naar de Raad van State gestuurd, zodat ze in september kunnen worden goedgekeurd. Dat verzekerde Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) vrijdag tijdens een actualiteitsdebat over de UberFiles in het Brussels Parlement.

Vervoort benadrukte dat er geen persoonlijke contacten zijn tussen hem of zijn kabinetsleden en Uber of de taxisector. "Wel hebben we de sectoren ontvangen voor overleg," aldus de minister-president. Staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels) is beschikbaar om te antwoorden op alle vragen in het dossier, "in welke vorm het parlement dat wil", voegde hij eraan toe.

Wat de timing van de taxihervorming betreft, maakte Rudi Vervoort zich sterk dat de kalender behouden blijft. Op 22 oktober loopt de sparadrapsordonnantie af en zal de taxi-ordonnantie in werking treden. Daarvoor zullen de uitvoeringsbesluiten voor het zomerreces naar de Raad van State gestuurd worden - de ministerraad komt nog op woensdag 20 juli samen -, zodat de besluiten na het reces kunnen worden goedgekeurd door de regering.

Onderzoekscommissie

De voorbije dagen bleek een ruime meerderheid van het parlement achter de oprichting een onderzoekscommissie staat. Maar voor verschillende fracties mag die onderzoekscommissie zich niet beperken tot Uber, maar moet ze ook mogelijk laakbare praktijken van de klassieke taxisector onderzoeken, stelden onder meer David Weytsman (MR) en Dominiek Lootens (Vlaams Belang).

Voor Groen-fractieleider Arnaud Verstraete is het belangrijk om de 'scoop' van de onderzoekscommissie duidelijk vast te leggen. Dat kan dan tijdens het zomerreces gebeuren, aangezien het uitgebreid bureau van het Brussels Parlement pas begin september terug bijeen komt. Het is daar dat de oprichting van een onderzoekscommissie in overweging genomen wordt.

Er waren ook meerdere vragen naar een deontologische code voor regeringsleden en kabinetsmedewerkers bij hun contacten met lobbyisten. Minister-president Vervoort gaf toe dat dergelijke code vandaag niet bestaat.

Uber Files in Brussel

De wereldwijde onthullingen over techbedrijf Uber tonen aan dat Brussel een belangrijke stad was in de uitbouw van hun nieuwe taxistrategie én dat sommige politici nauwe banden hadden met lobbyisten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni