| In september 2018 werd de nieuwe lijn ingereden door Koning Filip.

Brusselaars vinden massaal de weg naar de nieuwe tramlijn 9. Minder dan een half jaar na de opening van de lijn telt openbaarvervoersmaatschappij MIVB ongeveer 300.000 ritten per maand, meldt ze aan BRUZZ. Dat is vergelijkbaar met de reeds jaren drukbevraagde tram 19.

“We hebben een nieuwe lijn zich nog nooit zo snel zien vullen”, zo liet MIVB-topman Brieuc de Meeûs zich vorige week ontvallen over tram 9 in een interview met L’Echo. De vervoersmaatschappij bevestigt ondertussen dat de eerste resultaten “bijzonder positief” zijn, met ongeveer 300.000 ritten per maand.

Tram 9 verbindt sinds september vorig jaar Simonis in Koekelberg en Dikke Beuk in Jette, via het Spiegelplein en het UZ. “In de ochtendspits nemen 3.600 mensen tram 9 richting Simonis”, zegt woordvoerster An Van hamme. “In de namiddag reizen evenveel mensen in de andere richting. Dat is een mooi resultaat en vergelijkbaar met de aantallen die we meten op tramlijn 19 op het stuk tussen Simonis en De Wand.”

Verlenging naar Heizel

Ook in het weekend zijn de cijfers niet min met tot 1.900 reizigers per richting op zaterdag en 1.400 op zondag. Plannen om de frequentie op te drijven zijn er niet meteen. In de spits is er al elke zes minuten een tram. ’s Avonds en in het weekend is de wachttijd maximum een kwartier.

Wel worden langere trams ingezet. De MIVB had stellen van 30 meter voorzien, maar de lijn kreeg ondertussen versterking van enkele stellen van 40 meter, de langste van de vloot, met een maximumcapaciteit van 250 passagiers. Ondertussen wordt ook gewerkt aan de verlenging van de lijn richting de Heizel. Die zou al over twee jaar klaar moeten zijn.

Bekijk hier nog eens de 'slow-tv' met tram 9.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , tram 9 , MIVB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni