Tram 9 op de Tentoonstellingslaan

Tram 9 vanaf zaterdag verlengd tot Koning Boudewijn

TG
© BRUZZ
09/12/2021

De populaire tramlijn 9 zal vanaf zaterdag 11 december anderhalve kilometer langer zijn en vier extra haltes bedienen. De lijn zal vanaf dan Simonis met Koning Boudewijn verbinden, via het UZ Brussel en de Modelwijk.

De werken voor de verlenging van de lijn waren begonnen in februari 2019 en zijn ondertussen al even afgerond. Na een testperiode kan de traminfrastructuur nu gebruikt worden om reizigers te vervoeren. Zij kunnen voortaan na het huidige eindpunt Dikke Beuk ook op- of afstappen aan de haltes De Heyn, Palfijn, Stadion en Koning Boudewijn.

De verlenging zal zorgen voor een aantal nieuwe overstapmogelijkheden in het noorden van het Brussels gewest: reizigers kunnen voortaan van tram 9 overstappen op tramlijnen 51 of 93 aan Stadion, en op de metro aan Koning Boudewijn. De eigen bedding op het volledige traject tussen Simonis en Koning Boudewijn moet ervoor zorgen dat de verplaatsingen snel en vlot gebeuren.

Als gevolg van de verlenging zal buslijn 14 vanaf zaterdag niet meer naar de halte Heizel rijden, meldt vervoersmaatschappij MIVB. Het UZ Brussel wordt, net als vroeger, de terminus van de lijn.

Schot in de roos

Samen met de plaatsing van de sporen werd ook de volledige openbare ruimte op het traject vernieuwd. Daarbij werd de ruimte voor autoverkeer beperkt. De rijstroken op de Dikke Beuklaan zijn voortaan smaller, wat zou moeten leiden tot trager autoverkeer. Er zijn ook minder parkeerplaatsen dan voor de werken. Hoewel er voor de werf op sommige plekken bomen gekapt werden zullen er ook 100 nieuwe exemplaren komen.

Het eerste deel van de lijn, tussen Simonis en Dikke Beuk, werd al in september 2018 ingewijd en bleek al snel een schot in de roos.

Verlenging traject Tram 9

Verlenging traject Tram 9 van Dikke Beuk tot Koning Boudewijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni