Tram loopt leeg na aankondiging controle: 'Aanzetten tot zwartrijden is ook illegaal'

© PhotoNews
| Enkele jongeren waarschuwden passagiers van de tramlijn 51 dat er een controle aan zat te komen. Mag niet, zegt de MIVB. (archiefbeeld)

Op de sociaalnetwerksite Facebook is een filmpje opgedoken waarin enkele jongeren trampassagiers waarschuwen voor een ticketcontrole. De tram loopt meteen leeg. De MIVB overweegt juridische stappen.

"Controle bij de volgende halte, ze staan er met de politie," waarschuwt een jongeman. Hij opent de deuren van tram 51 ter hoogte van de halte Sainctelette op de Leopold II-laan in Sint-Jans-Molenbeek en roept de passagiers toe. "Stap af als je geen abonnement hebt!"

Zijn oproep, die gefilmd werd en zijn weg vond naar de sociaalnetwerksite Facebook (zie onderaan bericht, red.), kreeg gevolg. Nagenoeg de hele tram loopt leeg, de passagiers die zijn afgestapt bedanken de controleverklikkers. Ook op Facebook zijn mensen enthousiast in de commentaren op de video.

Vervoersmaatschappij MIVB is begrijpelijkerwijs minder lovend over het filmpje. De maatschappij is op de hoogte van het filmpje en andere groepen op sociale media die controles aankondigen. "We bekijken op dit moment of we legaal iets kunnen doen tegen deze actie," zegt woordvoerder An Van hamme. "Aanzetten tot zwartrijden is ook illegaal."

De MIVB controleerde in 2017 ruim 1,5 miljoen reizigers. 5,6 procent van de gecontroleerde reizigers had geen geldig vervoersbewijs op zak. Dat cijfer gaat de laatste jaren in stijgende lijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?